Odgovor na zahtjev lidera AAK-a

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u Sočanici, na sjeveru Kosova, da neki u albanskom narodu u nedostatku sopstvene historije hoće da preotmu srpsku historiju.

Vulin je, reagujući na inicijativu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja da se na Gazimestanu podigne spomenik Albancima stradalim u Kosovskom boju, rekao da oni koji nemaju svoju historiju po pravilu pokušavaju da otmu tuđu, piše B92, prenosi portal "Zëri".

"Očigledno je da u nedostatku sopstvene historije neki u albanskom narodu hoće da preotmu srpsku historiju. Sada nam je valjda jasno koliko je bilo važno izboriti se da Kosovo ne bude dio UNESCO. Zamislite šta bi bilo da jeste, onda bi sva srpska historija odjedanput postala historija nekakvog Kosova i onda bi manastiri postali manastiri nekakvog Kosova", rekao je Vulin.

On je istakao da je jako važno da čitavom svijetu pokažu da srpska historija na Kosovu neće postati albanska i bilo čija druga, jer je ona srpska.

"Biće napora i pokušavaće se da se srpska historija prepiše, da se zatre i da se potpiše nekim drugim imenom. Ko nema svoju historiju hoće da otme tuđu, ali onaj ko ima historiju, a Srbi imaju historiju, ne smije nikada dozvoliti da se otme", rekao je Vulin.