Kosovo sposobno da brine o kulturnoj baštini

Shkelzen Maliqi, politički savetnik za region albanskog premijera Edija Rame, izjavio je da su "apsurdne aluzije" Beograda da bi primiti Kosovo u UNESCO bilo isto kao učlaniti Islamsku državu u tu organizaciju UN.

- Ovo što pričaju Tomislav Nikolić i Ivica Dačić da bi predavanjem zaštite kulturne baštine državi Kosovo bilo kao da u stvari te historijske spomenike predajete ISIS-u je potpuni nonsens - rekao je Maliqi za Radio slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, Kosovo je sposobno da brine o kulturnoj baštini i članstvo u UNESCO-u je proces koji se ne može zaustaviti.

On je dodao da su "u toku rata i prije toga islamski spomenici na Kosovu uništavani, sistematski, po nekoj državnoj velikosrpskoj logici".

- Tako da u tom svođenju računa to ne treba toliko gledati. Vitalni i najvažniji spomenici su sačuvani, i dalje se čuvaju, sada ih čuva i kosovska policija. Treba obnoviti dobre odnose. I ne može Srbija nekom njenom produženom rukom da brani te spomenike iz Srbije. Nego oni treba da se brane na Kosovu. Ti spomenici su na neki način zajednička i svjetska baština. Nisu više ni srpski ni albanski, nego svjetska baština. I treba ih čuvati, naravno - konstatuje Maliqi.

Maliqi je rekao da je Albanija formalno podnijela zahtjev i predložila da Kosovo postane član UNESCO-a, ali i da "iza toga stoji više zemalja".

Maliqi je, pored ostalog, naveo i da dijalog Beograda i Prištine "vodi u tom pravcu da Kosovo, prije svega od svih članica Evropske unije bude priznato kao nezavisna država".

Još od 2010. EU je od Savjeta bezbjednosti preuzela brigu da se status Kosova riješi u dijalogu sa Srbijom. Mislim da je trend i želja da se taj spor riješi mirno, da i Kosovo postane punopravni član međunarodnih organizacija.