Na sastanku sa novinarima iz Njemačke

"Srbija želi da bude u EU, to i ja želim, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić delegaciji novinara iz Njemačke, napominjući da sada na Uniji ostaje da kaže da li je "ovaj naš stav u potpunoj suprotnosti sa željom EU da budemo njen član", prenosi list "Koha.net".

U jednočasovnom razgovoru sa nemačkim novinarima, Nikolić je rekao "da smo veoma blizu toga da Evropa potpuno otvori svoje karte" i ukazao da ne zna zašto je neko u Briselu izgubio živce.

Nikolić je istakao da ne odustaje od ideje da Srbija bude član EU, kao i da, sve dok je to moguće, ona želi da učestvuje u razgovorima sa Prištinom i u Briselu sa EU, sve dok EU ne odustane od tih razgovora.

Unija može da odustane od razgovora, tako što bi "ogoljeno" rekla da treba "priznati nezavisnost Kosova i Metohije", objasnio je Nikolić i konstatovao da "oni, međutim, izbjegavaju da kažu da mi treba da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije", prenosi portal "Koha.net.

"Da li je Srbija napravila neku grešku? Nije. Da li se dogodilo nešto novo? Nije. Mislim da je samo postala brutalno otvorena politika zahtjeva da Srbija prizna nezavisnost Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, "možda će nekada u Srbiji da se rodi političar koji će reći da treba priznati nezavisnost Kosova i Metohije i pobediti na izborima, ali je danas to nemoguće".

"Da priznamo Kosovo, došlo bi do građanskog rata"

Osvrćući se na razgovore sa Prištinom u Briselu, Nikolić je rekao da EU dostavlja okvir u kojem se razgovara i da je "ovaj novi okvir - okvir EU".

Otvoreno ću vam reći, nešto mi liči na ultimatum Austrougarske Srbiji, rekao je Nikolić i primjetio da se nemački novinari "mršte" na to poređenje, za koje ne bi voleo da se iskoristi u naslovima njihovih tekstova.

Nikolić je podsjetio da je Austrougarska, poslije Sarajevskog atentata, tražila da njeni policijski inspektori u Srbiji istražuju pozadini atentata, dok se danas od Srbije traži da podnosi izvještaje Prištini o radu policije i pravosuđa u Srbiji.

Ne znam kojem je to pametnjakoviću u evropskoj administraciji palo na pamet, rekao je Nikolić. On smatra da bi, u slučaju da Srbija prizna nezavisnost Kosova, došlo da građanskog rata i da je u to ubjeđen.

Ta veza Srba sa Kosovom je sudbonosna, napomenuo je Nikolić, koji je, povodom zahtjeva Kosova da postane član Uneska, rekao da je "počela ofanziva za ponos srpskog naroda".

"Složio bih se da Albanci čuvaju ono što su Albanci gradili i da sa tom baštinom budu član UNESCO, a da Srbi čuvaju ono što je srpska kulturna baština", rekao je Nikolić.

"Naši vjekovi se vide u kamenu, ne znam u čemu se vide, gdje vi nalazite tragove albanskog prisustva na Kosovu i Metohiji starije od 50 godina", upitao je Nikolić i konstatovao da su i džamije nove.