Tokom demonstracione plovidbe

Tridesetogodišnja srpska novinarka poginula je tokom demonstracione plovidbe na Sajmu jahti u Kanu, kada je nesrećnim slučajem pala sa broda pravo na propeler, saopštilo je Tužilaštvo u francuskoj opštini Gras.

Kako su prenijeli francuski mediji, pokrenuta je istraga kako bi se utvrdilo da li su svi plovidbeni propisi poštovani tokom demonstracione plovidbe u trenutku kada se dogodio incident 13. septembra.
"Tri osobe, od kojih dva srpska novinara koja se bave nautizmom i italijanski vlasnik kompanije koja je proizvela brod, a koji je upravljao jahtom, nalazile su se na brodu radi probne vožnje nedaleko od obale, kada je pilot, iz još neutvrđenih razloga, ispao sa broda", objasnilo je Tužilaštvo.
Kako je precizirao isti izvor, iz broda je ispao i srpski novinar, a potom je i novinarka, u još nerazjašnjenim okolnostima, ispala sa plovila, nakon čega ju je zahvatio i usmrtio propeler jahte.
Lokalni francuski listovi navode da je srpska novinarka snimala reportažu o Sajmu jahti u Kanu, a da se nesreća dogodila kada je brod na kojem se nalazila udario u talas, usled čega su pilot i njen kolega ispali, dok je ona ostala na brodu koji je, u punoj brzini, počeo da se okreće oko svoje ose.
Pošto se uspaničila, ona je skočila sa broda, u trenutku kada je motor bio u punom pogonu, i pala pravo na propeler ostavši na mjestu mrtva, dok su druga dva putnika povređena i prebačena u bolnicu u Brusaju, precizira lokalni list "Var-maten".
Ostaje da se utvrdi šta je glavni uzrok nesreće: prekomjerna brzina, nepovoljni meteorološki uslovi ili ljudska greška, a istraga je povjerena brigadi pomorske žandarmerije u Sen-Rafaelu i nacionalnoj policiji u Kanu, navode francuski mediji.