Srpske i albanske bande glavne

Srpske i albanske bande u Švicarskoj danas su aktivnije i imaju dobru saradnju u krijumčarenju droge.

Srpski trgovci drogom u Švicarskoj uglavnom dolaze iz Niša, gdje se obično prijavljuju kao turisti ili "studenti". Inače posljednji izvještaj Ujedinjenih nacija govori da svake godine iz Albanije na Kosovo i u Srbiju ulazi više od 100 tona droge?!

Policija svake godine uhapsi po 20-25 Srba iz Niša zbog trgovine drogom. Ovo su potvrdili i u srpskoj policiji gdje kažu da se godišnje u Švicarskoj uhapsi oko 20 osoba sa teritorije Niša zbog dilovanja, dok iz švicarske federalne policije taj broj nisu precizirali.

Prema policiji, Srbi su najčešći dileri heroina u ovoj zemlji, poslije Albanaca kojih ima ubjedljivo najviše, i Švicaraca.

Prema njihovim riječima, u najvećem broju slučajeva srpski dileri nemaju prebivalište na teritoriji Švicarske nego u zemlju dolaze kao turisti, a u nekim slučajevima tu se čak i upišu na fakultet.

Naročito su aktivni u istočnom dijelu zemlje, gdje policija uhapsi i najveći broj dilera iz Srbije, među kojima, kažu, ima i Nišlija.

"Niš je važno mjesto odakle potiču ili dolaze Srbi koje smo do sada hapsili. Ubjedljivo najviše ih je u istočnim regionima Švicarske, naročito u kantonu i gradu Sent Galenu, ali hapsimo ih i po Cirihu", kažu u švicarskoj federalnoj policiji.

U zapadnom dijelu, kako napominju, Nišlije i Srbi generalno "ne igraju značajnu ulogu na tržištu heroina".

U švicarskoj federalnoj policiji kažu da najviše srpskih dilera "hvataju" sa malim količinama, od nekoliko grama do nekoliko desetina grama.

"Ovo je najčešći način rada Srba koji švercuju heroin: uđu u zemlju sa određenom količinom droge, a to je uglavnom od nekoliko stotina grama do 1-2 kilograma. Potom ga prodaju 'na malo' i napuštaju zemlju kada isprazne zalihe. Mogu opet u nekom trenutku da se vrate, a mogu i da ih zamjene drugi pojedinci", kažu u policiji.

Najveći broj dilera, objašnjavaju, nema naročitu "širinu" u poslu, jer se sastanci sa kupcima uglavnom ugovaraju preko SMS poruka poslatih sa telefona iz Srbije.

U niškoj policiji kažu da je Niš jedna od tačaka na tzv. balkanskoj ruti krijumčarenja koja vodi uglavnom iz Avganistana, Pakistana i Turske ka zemljama EU i Švicarske.

“Posljednjih godina mogu se uočiti promjene trasa krijumčarenja droge jer se sve više izbjegavaju zemlje koje nisu članice EU, zbog kontrole na graničnim prelazima. Češće se za krijumčarenje koriste tzv. otvoreni prelazi između zemalja članica EU", kažu u policiji.

Kako dodaju, Niš se nalazi na "heroinskoj trasi" prije svega zbog svog geografskog položaja, što povezuje Srbiju sa Albanijom, Kosovom i Bugarskom, stoji u posljednjem izvještaju UN-a.

Prema izvještaju UN-a za borbu protiv narkotika svake godine iz Albanije na Kosovo i u Srbiju uđe preko 100 tona droge!? Mala količina ostaje u regionu, dok većina odlazi na krajnju destinaciju, ne samo u Švicarskoj nego i u drugim državama EU. O ovoj dobroj saradnji između Srba i Albanaca u borbi protiv krijumčarenja drogom svjedoče i najnovija hapšenja u Švicarskoj, gdje su glavni krijumčari droge Srbi i Albanci.

Posljednji slučaj je hapšenje 22 trgovca drogom u Cirihu i Argovieu gdje su prema kantonalnoj policiji uhapšeni uglavnom Srbi i Albanci. A vođa ove bande droge na relaciji Srbija - Švicarska i baltičkim zemljama je 33-godišnji Srbin, prenijela je novinska agencija "Presheva jonë" iz Švicarske pozivajući se na izvore  federalne policije iz Švicarske. Drugi slučaj je zaplena jedne tone droge (marihuane) u Cirihu prije nekoliko mjeseci od strane kantonalne policije gdje je također uhapšeno 13 osoba, gdje su također članovi bande bili Srbi i Albanci kojima je konfiskovano 6000 eura u gotovini.

Indeks.mk