Rat u Makedoniji!!!

Taj list je kratko objavio, pozivajući se na svoje izvore, da u tom gradu ima i građana sa Kosova, koji su uključeni u oružanim incidentima u Kumanovu.

Kako javljaju mediji, pokret Samoopredjeljenje je zatražilo od zvanične Prištine i Tirane da reaguju i da zaustave, kako su naveli, "diktatora" Nikolu Gruevskog, premijera Makedonije.

Potpredsjednica Skupštine Kosova iz ovog pokreta, Aida Dërguti je rekla da su jučer ujutru "napadnuti Albanci u Makedoniji, kao nekada, kada je srpska policija napala Albance na Kosovu" i poručila makedonskim vlastima.

"Nemojte da nas terate da sedam miliona Albanaca, krenemo praznih ruku i da ne bude više te države", poručila je Dërgutijeva.

I predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselli je na Facebook napisao da vjeruje da institucije i država Makedonija imaju volju i kapacitete da političke probleme i eventualne etničke tenzije tretiraju razumno i demokratskim sredstvima.

Ministarstvo inostranih poslova Kosova ranije je jučer, povodom upada naoružanih ljudi u Kumanovo i akcije makedonske policije, osudilo pokušaje destabilizacije Makedonije i apelovalo na uzdržanost od nasilja u toj zemlji.

"Kosovo oštro osuđuje ugrožavanje reda i bezbjednosti od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe sa ciljem destabilizacije Makedonije. MIP ujedno apeluje kod svih strana da se uzdrže od nasilja i da nađu rješenje putem političkog dijaloga u okviru institucija Makedonije i Ohridskog sporazuma koji garantuje integritet Makedonije i ispunjavanje prava zajednica", navodi se u saopštenju.

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova prethodno je saopštilo da je u Kumanovu došlo do obračuna pripadnika policije sa naoružanom "terorističkom" grupom, koja je došla iz jedne susjedne zemlje i koja je imala za cilj da napadne državne institucije.