Monstruozan plan lijepih blizanki

Sandra i Marija J., 28-godišnje blizanke iz Bjelorusije koje nekoliko godina žive u Poreču, nagovarale su svojeg vršnjaka na ubojstvo imućnog ugostitelja iz Rovinja Zije Murata s kojim je jedna od njih bila u vezi.

Cure su klasične sponzoruše, očito spremne na sve. No, ko je uopšte mogao sanjati da bi otišle ovako daleko - priča nam jedan Porečanin o sestrama Sandri i Mariji J., 28-godišnjim blizankama koje su završile iza rešetaka nakon što su za nekoliko stotina hiljada kuna naručile ubojstvo ljubavnika jedne od njih.
Slučaj koji je zaintrigirao cijelu Istru već danima je glavna tema razgovora po porečkim kafićima. O blizankama iz pakla, kako su ih prozvali mediji, malo toga se zna, ali klupko se je polako počelo odmotavati.

Nesuđeni ubojica

Žrtva njihovog podlog plana trebao je biti 42-godišnji Zija Murati, imućni ugostitelj koji na rovinjskoj rivi ima restoran La Riva. On, pak, nije ni sanjao što mu spremaju bivša ljubavnica i njezina sestra. Kada je to doznao od policije, uzeo je godišnji odmor i pobjegao iz grada. Kazao nam je da je u šoku, strahovito potresen svime što se dogodilo.
Sandra i Marija su, kako se priča u Poreču, strahovito atraktivne, toliko da bi, kako se govori u šali, mnogi muškarci zbog njih i besplatno pristali na počinjenje ubojstva. No, one su odlučile da na ubojstvo nagovore svojeg vršnjaka, 28-godišnjeg Porečanina s kojim je jedna od njih bila u nekom obliku veze. To im je bila greška koja će ih stajati zatvora, budući da ih je nesuđeni ‘hitman’, kojemu su prijetile ubojstvom nakon što nije želio realizirati njihov opaki plan, sam prijavio policiji i time pospremio iza brave.
Atraktivne blizanke u Poreču žive već nekoliko godina. Rođene su, navodno, u Bjelorusiji, majka im je Ukrajinka, a otac Beograđanin te osim hrvatskog imaju i ukrajinsko državljanstvo. Prije Poreča, živjele su u Rijeci i Beogradu, a zadnjih godinu dana prijavljene su na adresi stana kojeg je, navodno, jednoj od njih kupio Zija Murati. Upravo je taj stan, pokazat će se kasnije, bio i razlog zbog kojeg su se odlučile likvidirati svoga sponzora.
Blizanke su se, navodno, kretale u opskurnim društvenim krugovima, stoga prosječnim Porečanima nisu uopće poznate. Osoba koja je dobro upućena u priču kaže da im je pronalaženje bogatih sponzora bio osnovni izvor prihoda. Povremeno su se bavile turističkim bukingom, ali nitko od ozbiljnijih porečkih turističkih djelatnika za njih nikad nije čuo.
Nitko pouzdano ne zna koliko je dugo trajala ljubavna veza s imućnim ugostiteljem, ali definitivno je bila intenzivna. Poduzetnik je prema njima bio prilično izdašan. Svojoj djevojci i njezinoj sestri plaćao je, kažu nam upućeni u slučaj, sve što su poželjele. Vrhunac je bio kupovina stana u staroj gradskoj jezgri Poreča. Vrijednu nekretninu, kako doznajemo, ipak nije prepisao na njih. Upravo zato, nakon što je jesenas pukla ljubav i veza je prekinuta, djevojke su se zabrinule da bi mogle ostati bez krova nad glavom. Rovinjski ugostitelj, navodno, s njima više nije želio imati nikakvog posla. Bilo je pitanje dana kada će uslijediti deložacija.

Prijetnje smrću

U oktobru je započelo nagovaranje za ubistvo. Mladom su Porečaninu obećale isplatiti 50 hiljada eura ako to učini. U samom početku, mladić je mislio da je sve to zajedno okrutna šala.
- Nije reagirao. Nije ih ozbiljno shvaćao. I on je bio zaljubljen i prag tolerancije bio mu je vrlo visok. Ali, to je dobar dečko, nije nikakav kriminalac i ne znam kako su uopće pomislile da bi na to mogao biti spreman - govori izvor lista blizak slučaju.
Međutim, sestre su bile poznate kao osobe koje nisu navikle da im itko govori ne. Nastavile su s pritiscima. Porečanin kojega su uhvatile u svoje klupko pokušavao se izvući i zaprijetio im je policijom, a tada su krenule prijetnje smrću.
- Poručivale su mu da će ili on ubiti osobu koju su one odredile, ili će one ubiti njega. Procijenio je da je vrag odnio šalu - kaže sagovornik Jutarnjeg lista.