Nudila im zaposlenja, tendere...

Mirjana J. (34), koju su prozvali 'generalkom Mimi', prevarila je dvanaestak građana iz Skoplja i nekoliko firmi i olakšala ih za desetak hiljada eura, prenosi srbijanski list "Novi magazin".

Mirjana J. se predstavljala kao koordinator za logistiku u Bondsteelu i nudila lakovjernim građanima posao, a firmama biznis sa ovom američkom bazom na Kosovu. Lista radnih mjesta koje je nudila ova prevarantkinja bila je duga, kao i spisak generala sa kojima je u dobrim odnosima i koji će bez pogovora izvršiti njena naređenja.

Sa ovom pričom ona je prevarila lakovjerne građane i biznismene u periodu od janara do juna ove godine, sve do pred nekoliko dana kada ju je policija uhapsila. Iz makedonskog MUP-a saopštili su da je sa prevarama ove skopljanke bio upoznat i sam vrh NATO-a.

Na nedavnom susretu makedonske ministarke policije Gordane Jankulovske sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO Dirkom Brengelmanom zatražena je detaljna informacija o ovom slučaju.

"Zasada je podneseno 12 prijava, ali vjerujemo da je broj prevarenih građana znatno veći. Po objelodanjivanju slučaja vjerovatno će biti ohrabreni da se prijave svi oni koji su ošteceni", rekao je pomoćnik ministra policije za informisanje, Ivo Kotevski.

Generalka Mimi je lakovjernim građanima nudila šansu da ih zaposli u snagama NATO-a kao šofere, administrativne radnike, mesare, kuvare, kafe kuvarice, kao i za razne druge specijalnosti u drugim službama u bazi.

Biznismenima je obećavala da će dobiti na tenderima za snabdjevanje baze sa prehrambenim artiklima, sredstvima za higijenu, pićima i drugim artiklima.

Oštećeni su morali da podnesu biografiju i da obave intervjue kod lijepe skopljanke sa "činovima" i naravno da uplate 100 eura za aplikaciju i 30 eura za ljekarski pregled. Da sve izgleda uvjerljivije ona je prijavljene slala u butike "Mardi", "Bicijani", "Peko" da odaberu garderobu koja će im biti radna uniforma.

Vlasnici firmi morali su da pripreme obimnu dokumentaciju za svoj biznis i naravno da uplate od 1.500 do 2500 eura za aplikaciju. Čim je uzela pare od prevarenih poslovnih ljudi, počela je da traži primjerke hrane i parfeme, poslije čega su oštećeni počeli da sumnjaju u cio ovaj "dil".

Provera po skopskim buticima pokazala je da prevarantkinja nije niti platila niti podigla "radne uniforme" upriličene za Kamp Bondsteel. Jedan od prevarenih biznismena je policiji dostavio i video snimak na kojem se vidi kako Generalka Mimi uzima novac za namještanje tendera.