Albanija i Kosovo glavni proizvođači lažnih cigareta!?

Širom regiona je zaplijenjeno na stotine hiljada krivotvorenih cigareta, a policija je uhapsila nekoliko osumnjičenih koji se terete za šverc.

Zemlje Balkana bilježe značajan napredak u borbi protiv ilegalne trgovine krivotvorenim cigaretama, ali problem koji izazivaju grupe organizovanog kriminala koje rade s duhanskim proizvodima daleko je od riješenog, kažu eksperti.

"Albanija, Srbija, Crna Gora, Makedonija i sve zemlje u regionu uspješno se bore protiv organizovanog kriminala za šverc cigaretama," izjavio je za SETimes Pavle Trajanov, bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije.

Trajanov je pojasnio da su mnoge vlade nekad bile umiješane u ilegalnu trgovinu, ali da to danas nije slučaj.

"Smanjio se broj pokušaja šverca cigaretama, jer sad oni dolaze od nekih pojedinačnih grupa, bez dovoljno kapaciteta, a i naše institucije danas imaju bolje organizovanu strategiju," izjavio je Trajanov.

Zvaničnici kažu da je čvršći pristup rezultirao hapšenjem carinskih i policijskih službenika koji su učestvovali u nezakonitoj trgovini. Prošle godine, bugarska policija uhapsila je jednog visokog carinskog službenika osumnjičenog za šverc 20 miliona cigareta za Srbiju.

Policija Srbije organizovala je brojne operacije koje su rezultirale oduzimanjem 360.000 paketića krivotvorenih cigareta ovog mjeseca poslanih iz Turske.

Makedonska policija saopštila je da je prekinula jedan dobro organizovani međunarodni lanac koji je švercao lažne cigarete iz Albanije i Kosova u Makedoniju i dalje u Bugarsku.

"Članovi te grupe držali su cigarete po skladištima u Skoplju i okolnoj zoni, ili u pomoćnim skladišnim objektima u blizini makedonsko-bugarske granice koji su u njihovom vlasništvu," izjavila je Gordana Jankulovska, ministrica unutrašnjih poslova Makedonije.

Samo na graničnom prijelazu Deve Bair sa Srbijom, makedonska policija zaplijenila je početkom ovog mjeseca skoro 500 kartona lažnih cigareta koje su na sebi imale poreske naljepnice Kosova i Makedonije.

Albanija i Kosovo trenutno su glavni regionalni proizvođači lažnih cigareta, kako kaže Vladimir Pivovarov, bivši direktor makedonske vojne obavještajne službe.

"Činjenica je da glavni posao s krivotvorenim cigaretama drži albanska mafija. Zemlje su najviše suočene s opasnošću da će takve cigarete završiti na njihovoj teritoriji ako imaju pristup moru. U prethodnom periodu, gliserima je iz Crne Gore morem za Italiju prevezeno na hiljade kartona cigareta," izjavio je Pivovarov za SETimes.

Prištinska vlada mora unaprijediti saradnju sa susjedima Kosova, a zemlje u regionu moraju uspostaviti svoje institucionalne kapacitete tako da se mogu uhvatiti u koštac s ilegalnom trgovinom, kako kaže Nexhbedin Mamudi, profesor na Univerzitetu u Prištini.

"Kriminalci trenutno koriste Kosovo, zbog njegovog centralnog položaja na zapadnom Balkanu, a često i kao tranzitnu destinaciju. Međutim, očito je da taj biznis na Kosovu funkcioniše savršeno i u cilju smanjenja njegovog obima, državni zvaničnici trebaju funkcionisati i bolje," izjavio je Mamudi za SETimes.

Pivovarov je pojasnio da je čvrsta reakcija makedonskih vlasti natjerala organizovane grupe da na Makedoniju gledaju samo kao na tranzitnu zemlju za šverc cigareta u Bugarsku, Rumuniju i druge zemlje EU.

"Makedonija više nije proizvođač, jer je policija pohapsila glavnog bosa (organizovanog kriminala) Bajrusha Sejdiua i njegov klan. U to vrijeme su cigarete bile ilegalno proizvođene u Duhanskoj kompaniji u Kumanovu, koja je bila u njegovom vlasništvu," izjavio je Pivovarov.

Stručnjaci kažu kako očekuju da će trgovina ilegalnim cigaretama u toku 2013. godine nanijeti gubitke Srbiji u iznosu od 60 miliona eura, te BiH u iznosu od 30 miliona eura, a organizovana kriminalna saradnja širom regiona mora naići na sličnu saradnju u oblasti sprovođenja zakona.

"Krivična djela moraju se usklađivati jer ... [učestvuju] kriminalci iz dvije ili više država, dok se suđenja ponekad odvijaju samo u jednoj državi," kaže za SETimes Svetlana Jovanovska, profesorica kriminologije na Fakultetu za sigurnosne studije u Skoplju.

Kazne za bavljenje ilegalnom trgovinom cigaretama ili za pomaganje u njoj su u Makedoniji u rasponu od jedne do 10 godina, u Srbiji od šest mjeseci do pet godina, u Crnoj Gori od tri mjeseca do tri godine, te u Hrvatskoj do godinu dana.

Hrvatska je uvela najveće novčane kazne, u iznosu i do 250.000 eura, u slučaju da duhanski proizvodi plasirani na tržištu nemaju važeće poreske naljepnice.