Američki ambasador u Srbiji Michael Kirby

- Nije tajna da Amerika ne želi novu Republiku Srpsku na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini - kaže ambasador SAD u Srbiji.

Američki ambasador u Srbiji Michael Kirby kaže da SAD ne žele novu Republiku Srpsku na Kosovu jer "to nije dobro ispalo ni u BiH".
 
Kirby je novinarima u Novom Pazaru kazao da SAD s interesovanjem razmatraju prijedlog Beograda o zajednici srpskih opština na Kosovu. Međutim, on je kazao da Sjedinjene Države još ne znaju šta takav prijedlog (zajednica srpskih opština) zapravo znači.
 
"Želimo da u pregovorima (Beograda i Prištine) dođe do rješenja za razlike koje postoje", rekao je američki ambasador.
 
Kirby je dodao da se traga za dugotrajnim i prihvatljivim rješenjem i da obje strane moraju da pokažu hrabrost.
 
"Nije tajna da SAD ne žele Republiku Srpsku na Kosovu, jer to nije dobro ispalo ni u Bosni i Hercegovini",  dodao je on.
 
Ambasador je izrazio nadu u uspjeh pregovora Beograda i Prištine "ne samo zbog pridruženja Uniji, već i zbog toga što problem koji dugo traje treba da se riješi".
 
"Vidimo određenu dozu ozbiljnosti kojom Vlada Srbije želi i pokušava da riješi probleme. Mi ćemo uraditi sve što možemo da ohrabrimo obje strane da nastave dijalog i dođu do prihvatljivog sporazuma za obje strane", rekao je Kirby.