Gradska skupština

Policija u Beogradu rastjerala je u nedjelju navečer građane i predstavnike opozicije ispred gradske skupštine nakon sedmog protesta organizovanog zbog brojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Više od 35 demonstranata uhapšeno je tokom još jednog protesta koalicije “Srbija protiv nasilja” koji je završen sinoć policijskom intervencijom i zatvaranjem prostora oko Skupštine grada Beograda.

Policija u Beogradu rastjerala je u nedjelju navečer građane i predstavnike opozicije ispred gradske skupštine nakon sedmog protesta organizovanog zbog brojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa.

Opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja” zbog toga traži poništavanje izbora na svim nivoima. Nekoliko njihovih predstavnika i dalje štrajkuje glađu.

Velike količine suzavca bačene su na demonstrante u Beogradu, nakon što su neki od njih kemenicama gađali zgradu gradske Skupštine. Kako su zabilježile medijske kamere, policija je tukla demonstrante na protestu.

Vučić: Uhapšeno 35 ‘siledžija’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako je tokom sinoćnjeg protesta ispred Skupštine grada Beograda teško povrijeđeno dvoje policajaca, a više njih lakše, kao i da je uhapšeno više od 35 “siledžija”, prenosi Beta.

“Nastavlja se hapšenje širom grada nasilnika i siledžija i ta akcija neće stati. Za neka lica se u ovom trenutku utvrđuje identitet, a sva lica će biti tokom noći i jutra biti pohapšena”, rekao je Vučić za TV Pink nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Naveo je da su dva policajca teško povrijeđena, a više njih lakše.

“Jednom je jedva zaustavljeno krvarenje. Imamo više lakše ili još sa nejasno utvrđenim stepenom povreda. Njih su gađali kockama sa kojima bukvalno možete da ubijete čoveka. Staklo im je padalo na vizire, lica, ruke i noge”, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, sinoć je pokušano “nasilno zauzimanje državnih institucija”, a postoje dokazi da je sve “bilo pripremano”.

Dačić: Rušenje ustavnog poretka

Šef biroa za koordinaciju službi sigurnosti Ivica Dačić izjavio je da je za danas u 15 sati zakazao sjednicu tog tijela, sa šefovima službi i nadležnim tužiteljima. Dačić je naveo da treba razdvojiti šta su politička okupljanja, a šta je “upad u državne institucije i šta je rušenje ustavnog poretka”.

“Ovde je isključivo reč o pokušaju upada u državne institucije i pokušaju ustavnog poretka. Zato država ima ne samo potrebu, nego i zadatak da reaguje”, kazao je on

Dodao je da su na sinoćnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost razmijenjene “informacije o uticaju pojedinih stranih faktora” i procjeni dalje situacije. Ocijenio je da bi sve političke stranke jasno trebalo ositi upotrebu nasilja i dati podršku državnim organima u utvrđivanju i procesuiranju svih onih koji snose odgovornost.