Politički analitičar

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu izjavio je da bi formiranje Zajednice srpskih opština, bez podizanja zastave Kosova u Beogradu, predstavljalo nacionalnu izdaju, prenosi Euronews Albania.

„Ovdje nije pitanje da li je asocijacija napravljena ili ne. Ako se to uradi bez podizanja zastave Kosova u Beogradu, to predstavlja nacionalnu izdaju, predstavlja ustupak. Ako se to uradi, ali uporedo sa podizanjem zastave Kosova u Beogradu, to bi predstavljalo uspjeh za Kurtija i nema potrebe da ga dijeli sa opozicijom“, rekao je Spahiu.

On smatra da premijer Albin Kurti treba jasno da iznese svoj stav o ZSO.

„Sve moje kritike na račun Kurtijevog pristupa odnose se na to da on treba da bude što jasniji šta će 'raditi asocijacija kada se u Beogradu podigne zastava Kosova'. Ostaje da se vidi Vučićeva posvećenost uspostavljanju diplomatskih misija Kosova u Beogradu“, rekao je Spahiu.

Podsjetio je da je Kurti na sjednici SB UN rekao da je spreman da potpiše sporazum.

„Mogao je tamo da kaže 'recite mi datum kada ćete otvoriti misiju, pa da vam kažem datum kada ćemo napraviti asocijaciju'. SAD i EU su se složile da nije važno potpisati sporazum, već ga primjeniti“, rekao je Spahiu.
 
Izvor: Kosovo Online/Euronews Albania