Njemački kancelar

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je za evropsku integraciju Zapadnog Balkana neophodno da se riješe neriješeni sukobi zemalja regiona.

Scholz je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa premijerom Grčke Kiriakosom Micotakisom, govoreći o integraciji država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, rekao da je Njemačka uvijek na strani procesa proširenja.

„Ali da bi se to desilo prvo moraju da se riješe neriješeni sukobi između zemalja regiona, kao što je onaj između Kosova i Srbije, ali i između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Nadam se da će biti napretka u sporu između Sjeverne Makedonije i Bugarske. Vrijedno radimo na rešavanju zaista teške situacije između Kosova i Srbije", istakao je on.

Njemački kancelar je naglasio da je njegova zemlja protiv bilateralnosti procesa proširenja EU

"U svim sporovima između zemalja regiona, Berlin je na strani procesa članstva u EU, jer želi da kandidati za članstvo dođu do njega što je prije moguće. U prošlosti sam bio veoma angažovan sa raznim zemljama kako bi osigurali da ne postoje bilateralna pitanja koja bi ometala napredak ovog procesa i radimo na tome da to bude moguće i u budućnosti“, objasnio je on dodajući da je posle obećanja u Solunu, prije dvije decenije, neophodno da se sada napreduje u realizaciji.

Izvor: Kosovo Online