Prekretnica

Britanski profesor James Ker-Lindsay kaže da osnivanje Zajednice srpskih opština predstavlja odlučujući korak ka konačnom priznanju Kosova od strane Srbije, piše Gazeta express.

Ker-Lindsay međunarodni prijedlog za ZSO vidi kao moguću prekretnicu u tom procesu.

Prema njegovim riječima, ako Kosovo pristane na osnivanje ZSO, to bi stvorilo argument za lakši pritisak na Beograd. On je rekao da ako se "osigura autonomija i zaštita kosovskih Srba i vjerskih objekata", onda je, prema njegovim riječima, vrijeme da Srbija prihvati nezavisnost Kosova. Britanski stručnjak je rekao da se to naravno ne može postići preko noći, ali negdje mora početi.

“To je ono što međunarodna zajednica pokušava učiniti. Ako Kosovo pristane na to, to stvara argument za lakši pritisak na Beograd. Ako se obezbjedi autonomija, zaštita kosovskih Srba i verskih objekata – vrijeme je da Srbija prihvati nezavisnost Kosova. Očigledno, to se ne može postići preko noći. Radi se o faznom procesu - koji negdje mora početi", rekao je Ker-Lindsay za Glas Amerike.

Ker-Lindsay je podjelio tekst Glasa Amerike na društvenoj mreži "X", rekavši da se mirovni procesi često svode na redosljed i otključavanje koraka u pravom redosljedu.

Prema njegovim riječima, formiranje ZSO je odlučujući korak ka konačnom priznanju od strane Srbije.

„Mirovni procesi se često odnose na rangiranje. Otključajte korake ispravnim redosljedom. Na Kosovu je stvaranje asocijacije srpskih opština odlučujući korak ka konačnom priznanju od strane Srbije”, dodao je on.

Izvor: Gazeta ekspres/Glas Amerike