Dok je Bijela kuća u petak pozvala Srbiju da povuče svoje nagomilane trupe na granici Kosova, zvaničnici Sjedinjenih Država opisali su vojno prisustvo kao "destabilizirajuće" i zabrinjavajući znak moguće eskalacije tenzija između Srbije i Kosova.

Najava je uslijedila pet dana nakon napada na sjeveru Kosova u kojem su naoružani etnički Srbi upali u jedno selo, a zatim se zabarikadirali u manastiru, što je nasilna epizoda koja je dovela do smrti četiri osobe, uključujući kosovskog policajca, piše New York Times.

John F. Kirby, portparol Bidenove administracije, osudio je taj napad u petak i rekao da su američki zvaničnici kontaktirali lidere Kosova i Srbije kako bi ih pozvali da se uključe u diplomatski dijalog.

On je također rekao da će više NATO trupa biti raspoređeno u to područje, iako nije rekao da li američki zvaničnici očekuju da će izbijanje eskalirati u vojni sukob.

"New York Times" otkriva šta trebate znati o najnovijem preokretu u sukobu koji datira iz sukoba na Balkanu 1990-ih.

Šta se dogodilo u nedavnom nasilju?

Prošle nedjelje, nekoliko desetina naoružanih etničkih Srba koristilo je oklopna vozila da napadnu jedno selo na sjeveru Kosova, a zatim se sakrilo u obližnji srpski pravoslavni manastir. Sa tog položaja su se borili protiv Policije Kosova, a sa nekima od napadača je ubijen i jedan kosovski oficir.

Narednih dana srpski i kosovski lideri su jedni druge okrivljivali za nasilje. Kosovske vlasti su takođe javno saopštile da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržao napadače.

„Kosovo je napadnuto“, rekla je predsjednica Kosova Vjosa Osmani za Reuters u četvrtak, dodajući da su naoružani napadači „jednostavno iskoristili ciljeve i motive Srbije kao zemlje i Vučića kao lidera“.

Američki zvaničnici opisali su napad kao visoko organiziran i rekli da napadači vjerovatno imaju značajne resurse iza sebe. Kirby je rekao da su naoružani napadači uništili više od deset sportskih terenskih vozila koja su korištena za transport oružja "alarmantne sofisticiranosti".

On je rekao da oružje predstavlja prijetnju ne samo za Kosovo, već i za međunarodne trupe koje su tamo stacionirane. Mirovna misija pod vodstvom NATO-a djeluje na Kosovu od 1999. godine, a Alijansa ima nekoliko hiljada vojnika stacioniranih u zemlji.

Sukobi su ponovo izbili ovog proljeća kada su albanske vlasti na Kosovu poslale snage bezbjednosti u nekoliko gradova da preuzmu kontrolu nad opštinskim zgradama i postave gradonačelnike etničkih Albanaca koji su pobjedili na lokalnim izborima. Lokalni Srbi su masovno bojkotovali izbore.

Šta stoji iza sukoba?

Najnovija eskalacija dio je spora oko statusa Kosova, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije prije 15 godina, skoro deceniju nakon što je 78-dnevna kampanja NATO bombardovanja protjerala srpske snage umješane u brutalno zlostavljanje Albanaca.

Iako su Sjedinjene Države i mnoge evropske zemlje priznale nezavisno Kosovo, Srbija - zajedno sa svojim glavnim saveznicima, Rusijom i Kinom - još uvijek ne priznaje nezavisnost Kosova. Srbija je podjelu nazvala kršenjem Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244, koja datira od kraja rata na Kosovu.

Vučić i drugi srpski lideri tvrde da je Kosovo "srce" njihove zemlje, dijelom zato što je dom mnogih poštovanih pravoslavnih hrišćanskih zemalja. Vučić je odbacio mogućnost priznavanja Kosova i obećao da će "zaštititi" tamošnje etničke Srbe.

Srpskim nacionalistima na Kosovu pridružili su se umjereniji Srbi u nastojanju da se provede sporazum iz 2013. koji je posredovala Evropska unija i koji poziva na mjeru samouprave za opštine u kojima dominiraju Srbi na sjeveru Kosova, što je odredba koju Kosovo ne poštuje.

U februaru su lideri Kosova i Srbije provizorno prihvatili mirovni sporazum koji je posredovala Evropska unija, ali su ga nacionalisti sa obe strane odbili.

Kakva je regionalna pozadina tenzija?

Tenzije između dvije etničke zajednice redovno su se rasplamsavale tokom protekle decenije, što je region učinilo leglom rasprostranjenog nasilja.

Sukobi su izbili u julu 2022. kao odgovor na zakon koji bi etničkim Srbima koji žive na Kosovu zahtjevao da pređu sa srpskih na kosovske registarske tablice.

Do nedavne eskalacije neprijateljstava došlo je pošto je ruska invazija na Ukrajinu privukla pažnju glavnih saveznika Kosova, Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Srbija, kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, vjekovima je blizak partner Moskve. Iako je Srbija glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu u martu 2022. godine, Srbija se nije pridružila zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Moskvi zbog rata.