Američki državni sekretar

Američki državni sekretar Antony Blinken poručio je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "odgovorni za napade u Banjskoj koji su sada u Srbiji moraju da odgovaraju", saopšteno je iz State departmenta.

Kako je navedeno u saopštenju, Blinken je razgovarao sa predsjednikom Vučićem o značaju preduzimanja hitnih mjera za deeskalaciju na Kosovu poslije terorističkog napada 24. septembra i smrti narednika Policije Kosova.

"Državni sekretar je istakao da odgovorni za teroristički napad koji su sada u Srbiji moraju da odgovaraju. Državni sekretar je izrazio podršku akcijama Kfora i Eulexa u reagovanju na ovaj događaj, napominjući da incidenti poput onih u blizini manastira Banjska predstavljaju neprihvatljive izazove za Kfor i međunarodnu zajednicu i pozdravio pojačano prisustvo KFOR-a i odluku Sjevernoatlantskog savjeta da ovlasti dodatne sile", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, državni sekretar je ponovio da Srbija mora da prati trenutnu deeskalaciju uz punu implementaciju svojih obaveza iz sporazuma o normalizaciji u okviru dijaloga uz podršku EU.

Blinken je na društvenoj mreži "X" naveo da je razgovarao sa predsjednikom Vučićem kako bi istakao hitnu potrebu za deeskalacijom tenzija sa Kosovom i pozvao je na odgovornost odgovornih za nedavne nasilne napade.

"Takođe je naglasio važnost potpune implementacije obaveza u okviru Dijaloga koji vodi EU", naveo je.

Izvor: Kosovo Online