Tragom vijesti

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju i Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije preduzeli su akcije u predistražnom postupku na Klinici za onkologiju zbog navoda u medijima u vezi sa navodnom preprodajom skupe biološke terapije, saopšteno je iz tužilaštva.

Na osnovu naloga suda, po uputstvu javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Skoplju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova izvršili su pretrese na Klinici za onkologiju, kao i na još dvije lokacije u privatnim stanovima u Skoplju.

Tokom pretresa su oduzeti računari, kompjuterski podaci i druga dokumentacija koja će biti predmet analize i veštačenja.

List „Sloboden pečat” je prije devet mjeseci objavio da se iz Klinike za onkologiju kradu skupi lijekovi, koji umjesto da se daju pacijentima, preprodaju na crno. Zatim je serijom tekstova u pomenutom listu izneta informacija prema kojoj Klinika i dalje fiktivno uplaćuje lijekove u kartoteke preminulih pacijenata koji su umrli 2014. godine.

Ovaj list je takođe prije pet meseci objavio i da je onkološka klinika 2016. godine dobila akcelerator od Ministarstva zdravlja, ali ga je umjesto da ga instalira i koristi za oboljele od raka, stavila u carinsko skladište i platila 189.000 denara svake godine da bi aparat „skupljao prašinu”.

Nedjeljnik „Fokus” prošlog mjeseca objavio je seriju tekstova o preprodaji skupe biološke terapije na Klinici za onkologiju, koja je uvedena od 2019. godine. Prema izvorima „Fokusa”, u to je uključeno više ljekara i medicinskog osoblja klinike. Zločin je izvršen tako što su u sistem uvedeni bliski srodnici bivšeg rukovodstva Klinike koji nisu oboleli od raka, ali su im lijekovi prepisivani, a zatim preprodavani. „Fokus” je preneo i da pojedinim pacijentima daju polovičnoj terapiji a da oni to ne znaju, što znači da skupa biološka terapija završava na crnom tržištu, najvjerovatnije na Kosovu.

Povodom toga što se Klinika za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra "Majka Tereza" u Skoplju našla u središtu skandala zbog tvrdnji da je osoblje te bolnice preprodavalo lijekove i neadekvatno liječilo pacijente, dajući im citostatike razblažene fiziološkim rastvorom, oglasili su se i predsjednik i premijer Sjeverne Makedonije.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski poručuje da su tvrdnje o nesavesnom liječenju najtežih pacijenata "šokantne i užasavajuće".

"Umjesto da pruži punu podršku i zaštitu onima koji su suočeni sa najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao i izgubio povjerenje ne samo među obolelima, već se dovodi u pitanje i kvalitet lečenja svakog budućeg pacijenta", ističe Pendarovski.

Dodaje da je krajnje vrijeme da se konačno prekine kultura nekažnjivosti za teška kršenja zakona.

Premijer Dimitar Kovačevski pozdravio je akciju MUP i tužilaštva u slučaju Klinike za onkologiji i poručio da će se slučaj ispitati ali je pozvao da se ne ne napadaju svi ljekari i medicinske sestre.

"Da li su navodi koji su izneti shvaćeni ozbiljno, potvrđeno je tokom akcije. Svi građani, bez izuzetka, koji su angažovani, bili su svjedoci javnih tekstova koji su objavljeni. Na osnovu njih je pokrenuta akcija koja je bila profesionalna. Ovo je prvi put da se preduzima ovako obimna akcija, svaki drugi navod koji bude dostupan javnosti o bilo kojoj klinici biće tretiran i sankcionisan od strane institucija”, rekao je Kovačevski.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Fatmir Mejiti, koji je podržao akciju tužilaštva i policije, očekuje od institucija brzu odluku u vezi sa istragom.

“Kao ministar, najoštrije osuđujem sve pokušaje ili postupke pojedinaca ili grupa, koji su diskrecionim ovlašćenjima i načinima donošenja odluka u svoju korist naneli nenadoknadivu štetu zdravlju i životu pacijenata, građana i države. Očekujem da institucije brzo donesu odluku u vezi sa istragom”, navodi se u pisanoj izjavi Mejitija.

Reakcije na društvenim mrežama ne prestaju poslije skandala sa Klinike za onkologiju, a na ovu temu oglasio se i direktor Carinske uprave Stefan Bogoev.

„Sa ocem sam proveo četiri mjeseca na Onkologiji. Ako su lijekovi i terapija zaista preprodavani na račun života teško bolesnih ljudi, to zaslužuje najstrožu moguću kaznu. Podrška MUP i javnom tužilaštvu da se slučaj dovede do kraja. Bez obzira na partijsku, nacionalnu ili versku pripadnost zločinaca. Da niko nikada ne pomisli, a kamoli da počini ovaj zločin“, rekao je Bogoev.

Građani će protestovati u Skoplju danas zbog ovog slučaja. Kako je najavljeno, protest će početi u 18 časova ispred zgrade vlade, a potom će se nastaviti ispred Ministarstva zdravlja.

Izvor: Kosovo Online