Politički analitičar

Politički analitičar iz Tirane Mentor Nazarko izjavio je da se iz izjave Vjose Osmani da bi ukidanje vizne liberalizacije za Kosovo moglo da "ubije" dijalog Kosova i Srbije, vidi da je Kosovo očigledno zaboljela prijetnja predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, ali da je to, kaže, posljedica spoljne politike Kosova i djelovanja na sjeveru.

Pošto je, kako pojašnjava, Kosovo najizolovanija zemlja u Evropi, nezadovoljstvo građana prema međunarodnoj zajednici je sve veće, što daje prostora partijama poput Samoopredjeljenja da dobiju podršku.

"Macron je pokušao da balansira sa kritikom Kosova i Srbije, ali Kosovo boli što im takav državnik preti vizama. Kosovo je najizolovanije u Evropi. Ranije su se građani slobodno kretali, a danas su najizolovaniji u Evropi, pa čak i Moldavija ima neke pogodnosti za izdavanje viza. To je uvredljiv tretman za Kosovo. Vjerujem da je upravo nedostatak liberalizacije za Kosovo doneo osjećaj nezadovoljstva, posebno među mladima, što je dovelo do favorizovanja partija kao što je Samoopredjeljenje", ocjenio je Nazarko za ABC news.

Dodaje da će Zapad, ukoliko sprovede ovu mjeru u djelo, izazvati još veći animozitet građana Kosova.

Takođe, smatra da je Osmani trebalo da sačeka, ili bar nije trebalo da javno da izađe sa tom izjavom.

"Ko zna kako funkcionišu države, očekivao bi da bi reakcija na takvu izjavu bila u najmanju ruku nejavna. Drugo, ne bi trebalo da bude Osmani, ona je posljednja koja govori o takvim pitanjima. Ovo pokazuje stanje nezadovoljstva i uzbune koje je izazvala Macronova izjava. Kosovo se s pravom osjeća frustrirano Zapadom, ali ovo upozorenje Macrona je povod da se analizira zašto je do njega došlo", rekao je Nazarko.

Pojašnjava da je razlog za takvo upozorenje francuskog predsjednika posljedica spoljne politike Kosova, njegov pristup dijalogu, ali i ponašanje na sjeveru Kosova.

Francuska i Njemačka, ističe, očigledno smatraju da su iscrpile druge načine pritiska, te su izabrale ekstremnu mjeru.

"Osmani se prije izjave konsultovala sa Albinom Kurtijem i smatrali su da bi ova prijetnja mogla da bude efikasna protiv Zapada", zaključio je Nazarko.

Izvor: Kosovo online/ABC news