Kiša, vjetar

Olujno nevrijeme iz Slovenije i Hrvatske stiglo u BiH i Srbiju, praćeno udarima kiše i naletima vjetra.

Dijete staro 12 godina poginulo je večeras ispred zgrade u nezapamćenoj oluji koja je pogodila Novi Sad.

Dijete je pronađeno pored instalacija, ali još nije poznato da li ga je udarila struja ili grom. Uviđaj je u toku.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić uputio je saučešće porodici nastradalog djeteta, javlja RTS. Rekao je da su sve ekipe na terenu što se tiče javnih komunalnih preduzeća, ali da pomažu i privatne kompanije, kao i fizička lica, kako bi što prije prevazišli situaciju.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP spasili su pet osoba, od toga dvoje djece, potvrdio je za RTS komandant vatrogasne brigade u Novom Sadu Stojan Milovac.

Među spašenima je i žena iz kioska na koju je palo drvo. Zarobljena žena je izvučena i predana ekipi Hitne pomoći Novoga Sada, navodi Blic. I krov novosadskog sajma večeras je odletio pod snažnim naletom vjetra.

Oluja je zahvatila i druge dijelove Srbije, praćena udarima kiše i jakim vjetrom.

Nevrijeme i u BiH

Snažno nevrijeme koje je došlo iz Hrvatske zahvatilo je sjeverne dijelove Bosne i Hercegovine.

Kako pišu bosanskohercegovački mediji prijedorsku regiju oko 18 sati zahvatilo je jako nevrijeme.

Uz jak vjetar padao je grad veličine ping-pong loptice, što je zabilježeno na području Bosanskog Novog.

Jako nevrijeme pogodilo je i Sanski Most nanoseći materijalnu štetu, a o jačini olujnog udara najbolje govori podatak da je oboreno stablo u Banjalučkoj ulici.

Olujno nevrijeme pračeno kišom i grmljavinom zahvatilo je danas poslije 19.00 Banja Luku, javlja Tanjug.

U Banja Luci je puhao jak vjetar, a oblaci su bili crni. Kako navode Nezavisne, nevrijeme je stiglo i do Kola u kojima oluja obara drveće.

Јako nevrijeme zahvatilo je danas Potkozarje, a u potkozarskom dijelu opštine Novi Grad padao je led.

Olujno nevrijeme koje se nadvilo nad Zagrebom nešto prije 17 sati ponovno je polomilo stabla i izazvalo haos u prometu, a slično stanje je i u drugim hrvatskim županijama, javlja Anadolija.

Jako nevrijeme zahvatilo Istru i Kvarner

Ravnateljstvo civilne zaštite Hrvatske izdalo je danas crveno upozorenje za Istru, Kvarner, okolicu Gospića, Karlovca, Zagreb i za Slavoniju. U ostatku zemlje na snazi narančasto upozorenje.

Jako nevrijeme prvo je zahvatilo Istru i Kvarner koji su pogođeni tučom i jakim vjetrom koji je čupao stabla.

Županijski centri u Pazinu i Rijeci zaprimili su više desetaka dojava o posljedicama jačeg nevremena u kojima se upozorava na srušena stabla i električne stupove, oštećena vozila, nestanak električne energije i poplave na cestama.

Moguća su oštećenja na imovini i drveću, lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra, tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite.