Politički analitičar

Poznati analitičar iz Beograda, Dušan Janjić, ocjenio je da je odluka Vlade Kosova o smanjenju broja policijskih snaga u sjevernim opštinama dobar korak, ali da ne rješava suštinski problem. Janjić smatra da se izbori na sjeveru Kosova trebaju održati tek kada se stvore bezbjednosni uslovi, kako bi kosovski Srbi mogli slobodno i neometano izraziti svoju volju na glasačkim kutijama. On je izrazio uvjerenje da je Srpska lista već izgubila kredibilitet među građanima na sjeveru Kosova.

"Moramo biti svijesni da je napravljen samo prvi mali korak - smanjenje 25 odsto policijskih snaga koje će biti raspoređene u druge dijelove na sjeveru. To olakšava nastavak dijaloga, ali odgovor druge strane, Beograda, Vučića i Srpske liste, mora biti vidljiv na terenu. Vjerujem da smo ušli u desetodnevnu fazu gdje bismo prvi problem mogli riješiti, a taj problem je veliko prisustvo policije, njihovo povlačenje iz gradova i opštinskih objekata. S druge strane, svaka prijetnja protestima ili blokadama procesa mora se povući kako bi se stvorili uslovi za povratak KFOR-a u kasarne i obavljanje vojnih zadataka umjesto policijskih, kao što je trenutno slučaj. Time bi se u velikoj mjeri smanjio rizik od novih bezbjednosnih prijetnji", izjavio je Janić za RTK.

Janjić je takođe istakao da izbori nisu ključno rješenje problema.

"Moramo biti svijesni da je kriza mnogo šira od izbora za četiri gradonačelnika na sjeveru. Pitanje je hoće li biti povratka Srba u policiju, pravosuđe i tužilaštvo. Tek tada ćemo moći govoriti o uslovima za vladavinu prava. Slažem se da je vladavina prava cilj, ali trenutno je elementarna sigurnost. Dodatni koraci još uvijek nisu preduzeti. Samo povlačenje policije nije dovoljno. Sada moramo sačekati potvrdu druge strane da postoji saglasnost za sve ove korake. Mislim da postoji komunikacija između Bislimija i Petkovića", dodao je Janjić.

Janjić smatra da je Srpska lista izgubila kredibilitet među građanima i biračima. Ipak, kako bi građani mogli slobodno izraziti svoju volju, moraju imati dobre uslove i pristup medijima.

On naglašava da je ovo ozbiljan posao u kojem bi OSCE i KFOR trebali biti uključeni zbog bezbjednosti.

"Glavni problem je kako organizovati izbore u normalnim uslovima da budu legitimni. Mnogi građani smatraju da je povlačenje Srpske liste iz institucija bila greška, a za tu grešku moraju odgovarati Srpska lista i Vučić koji ih je podržao", istakao je Janjić.

On je takođe naglasio da se okolnosti mijenjaju jer popularnost Vučića i njegove stranke u Srbiji opada.

Prema Janjiću, ne postoje uslovi za izbore sve dok se ne obezbjedi osnovna sigurnost i povratak srpskih predstavnika u pravosudne organe, upravne organe, carinu i policiju.