Premijer Albanije

Bezbjednosni problem Zapadnog Balkana možda nije veliki u istoj mjeri kao problem Ukrajine, ali nije ni mali da bi bio tretiran kao nevažan, poručio je premijer Albanije Edi Rama u Viljnusu na Samitu NATO, preneo je Albanian post.

Rama je, u razgovoru sa ekspertom Evropskog centra Atlantskog saveta Reichell Rico izrazio zabrinutost zbog situacije na sjeveru Kosova.

"Teši me činjenica da se predsjednik SAD Joseph Biden u svom govoru pred Savjetom dotakao ove tačke, jer bezbjednosni problem Zapadnog Balkana danas možda nije veliki u istoj meri kao problem Ukrajine, ali nije ni mali da bi ga tretirali kao nevažan", kazao je Rama.

Prema njegovim riječima, ono što se dešava je "zaista uznemirujuće", posebno u posljednje vrijeme, kada je, kaže, "sjever Kosova postao žarište gde opasnost od sukoba postaje sve vidljivija".

"Dok se dijalog koji vodi EU tiče dve strane, Kosova i Srbije, postoji treća strana koja se odnosi na stvaranje ekstremnih grupa na sjeveru Kosova", tvrdi Rama.

Rama je ranije rekao da je sasvim prirodno da Albanija više ulaže u odbranu, kao direktna posljedica onoga što se dešava u Ukrajini.

"Mislim da postoji namjera da se nastavi pružanje podrške Ukrajini bez kolebanja, a čini se da su svi opredijeljeni da više ulažu u odbranu, što je takođe direktan efekat onoga što se dešava u Ukrajini. Za nas je to vrlo prirodno, jer smo na teži način naučili vrednosti kao što su sloboda i demokratija u životu jedne zemlje. Bili smo uskraćeni za njih toliko godina i to na najbrutalniji način koji je ikada viđen u komunističkoj imperiji", rekao je Rama, podsjeća Albanian post.

Izvor: Kosovo Online/Alabanian post