Balkanska turneja

Nije tajna da štitimo interese Kosova i Berlinskim procesom želimo da postignemo slobodu kretanja kako bi to kretanje bilo samo uz pomoć lične karte, poručio je albanski premijer Edin Rama u Sarajevu, nakon susreta sa predsjedavajućom Veća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, prenosi RSE.

On je kazao kako je došao u Sarajevo kako bi informisao predsjedavajuću Veća ministara o Berlinskom procesu, koji bi trebalo da se održi u Tirani, u oktobru ove godine.

"Nadam se da će BiH potpisati takav jedan sporazum po uzoru na Srbiju. U oktobru u Tirani trebalo bi zauzeti zajednički stav o svim pitanjima koji se tiču nas i da pokrenemo pitanja koja se tiču svih nas zajedno", kazao je Rama.

Premijer Albanije, posjetio je prethodno Skoplje i Prištinu, a nakon Sarajeva odlazi u Podgoricu i Beograd.

Ramina balkanska turneja ima za cilj da informiše države regiona o pripremama koje Albanija obavlja kao domaćin Samita Berlinskog procesa.

Rama je rekao i kako Albanija želi da jača saradnju između sa BIH, te da se radi na tome da se otvori ambasada Albanije u Bosni i Hercegovini.

Krišto je poručila da je razgovarano "o dobrim i prijateljskim odnosima između BiH i Albanije".

"Nemamo otvorenih pitanja. Stavili smo naglasak na regionalnu saradnju i ostajemo privrženi Berlinskom procesu", kazala je Krišto.
 
Izvor: RSE