Plan EU najbolji put napred

Državni sekretar SAD Antoni Blinken saopštio je da je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem razgovarao o važnosti deesakalcije tenzija i povratku dijalogu.

Blinken je u objavi na Twitteru naveo da je tokom razgovora sa Vučićem pozdravio odluku o oslobađanju trojice kosovskih policajca.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Srbije Vučićem da bi podvukao važnost momentalne deeskalacije tenzija. Pozdravljam oslobađanje kosovskih policajaca i nastavljamo da snažno podržavamo plan EU u tri tačke kao najbolji put napred", istakao je Blinken.

Takođe, Blinken dodaje da je i od Kurtija tražio da se sprovedu tri tačke plana EU o smirivanju situacije na sjeveru Kosova.

"Razgovarao sam sa premijerom Kosova da podstakne deeskalaciju na sjeveru Kosova i hitan povratak dijalogu koji vodi EU. Plan EU u tri tačke je put napred", poručio je Blinken.

Kako se navodi u saopštenju State departmenta, Blinken je tokom razgovora sa Vučićem ponovio da "odgovorni za napade na Kfor moraju da odgovaraju" i pozvao Srbiju da odmah preduzme korake za sprovođenje obaveza iz sporazuma o normalizaciji, dok je u razgovoru sa Kurtijem poručio da gradonačelnici opština na sjeveru svoju funkciju obavljaju sa drugih lokacija.

Izvor: Kosovo Online