Potpredsjednik LDK-a

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lutfi Haziri izjavio je da bi američki državni sekretar Antony Blinken posjetio Kosovo umjesto Albanije, da se premijer Albin Kurti "ponašao kao građanin i održao riječ", prenosi Dukađini.

Haziri je rekao da je zabrana upotrebe dinara dovela do toga da Blinken posjeti Albaniju, a ne Kosovo.

"Bila je dobra posjeta, ali Priština je zaobiđena. U partnerstvu, čak i kada se kaže – ’ne’, ne opravdava se, ali se prihvata. Svjedok sam, bilo je situacija u kojima smo rekli da je nešto naš stav, ali sada nedostaje pragmatizam", naveo je Haziri.

Uvjeren je da Blinken nije došao na Kosovo zbog Kurtija, ali i zbog predsjednice Vjose Osmani.

"Zbog onoga što govori premijer, a dijelom i predsjednica, stvorila bi se mogućnost da a američki državni sekretar da novu dinamiku dijalogu. On ne dolazi ako dođe do zastoja ili nazadovanja. A, ovdje govorimo o velikom zastoju", smatra Haziri.

On je ukazao i da je Kurti promjenio svoje metode, ali ne i političke ciljeve.

Izneo je kritike na račun premijera zbog toga kako se odnosi sa međunarodnim partnerima, koja je, kaže, prvobitno mislila da se Kurti promjenio, ali da se pokazalo da nije tako.

Ocjenio je i da je pitanje srpskog dinara već "izjednačeno" sa napadom na Banjskoj.

"Izgubili smo raspravu. Mi to nismo kapitalizovali, uradili smo ovo i izjednačili jedan dinar u opticaju sa nečim što je jako veliko, za šta Srbiji treba pripisati i krivicu zbog skrivanja terorista, a ne samo zbog finansiranja ", rekao je Haziri.

"Srbija zna da je najbolji način da se vrati na Kosovo kada Kosovo prekine odnose sa SAD i zapadnim svijetom", rekao je on.

Haziri je ukazao da se u Srbiji gradi politika da se na Kosovo ne vraćaju ratom, već mirnim putem.

„Politika je izgradila poziciju, Akademija nauka i pravoslavna crkva u Srbiji su dali blagoslov da se Kosovo vrati mirnim putem i da više nema rata. Ovaj stav se u Srbiji nije promjenio. Srbija je napravila bezbjednosnu prijetnju poslije rata u Ukrajini i prijetnja je za unutrašnju političku javnost, 47 vojnih centara, ruski centar u Nišu, ćelije koje ima unutar Kosova i Crne Gore i Sjeverne Makedonije i u regionu u okviru Srbije. To je više za unutrašnje potrebe“, rekao je on.

Izvor: Kosovo onlne/Dukagjini