NEKE BI GAĐAO OLOVKOM

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se nakon masovnih demonstracija koje su održane u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu održao vanredno obraćanje. Ipak, nije se doticao demonstracije nego je većinu vremena govorio o Kosovu.

Vučić je kazao kako se vladin Ured za Kosovo "dočepao" dokumenata EULEKS-a o situaciji na sjeveru Kosova.

"Znate što u njima piše? Ništa. Ispisali su nam što piše u četiri članka tzv. prištinskih zakona i pojma nemaju. Ispoštovali su birokratsku formu. Baš ih briga za Srbe", rekao je Vučić.

Premijera Kosova je optužio da maltretira građane srpske nacionalnosti, no da nije sam.

"Uhapsili su Spasića i Vlaškovića zbog tobožnjeg napada na novinare. Pogledajte šta oni rade, Kurti stvara kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske nacionalnosti. Mislio sam da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja Zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju. Usudio se reći omiljenom novinaru Albina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor", kazao je Vučić.

U svom obraćanju predsjednik Srbije je podsjetio na najnovije događaje na sjeveru Kosova. Vučić se naljutio na premijera Kosova Albina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Xhelala Svecle koji su rekli da je "kriminalac".

"Kriminalac ti tata. I tebi Kurti i tebi Svecla. Sram vas bilo! Što se tiče naših odluka donosit ćemo ih sami, nećemo se konsultovati ni s kim. Jedino ćemo poštovati ono što sam obećao NATO-u. Što se tiče dijaloga, potpuno je besmislen. Dok ne nauče da razgovaraju, oni nek razgovaraju", poručio je Vučić.

Nakon toga je još jednom iskazao bijes prema monitoringu EULEKS-a.

"Olovkom bih gađao svakoga ko je doveo taj EULEKS i ko je tražio da oni dođu. A zna se koji su to stručnjaci radili", rekao je Vučić.

Vučić je ponovo negirao da su srbijanske snage prešle granicu između Srbije i Kosova, i kazao da ako pređu neće se više ni vraćati.

"Ako pripadnici srpskih snaga sigurnosti ikada budu prelazili administrativnu liniju, više se neće vraćati, onako kako sam to rekao i komandantu KFOR-a. Neka tvrde da je u pitanju blef, potpuno mi je svejedno, istaknuo je Vučić upozorivši "da Srbi neće biti iseljeni sa sjevera Kosova".