Nužnost

Zaoštravanje situacije na Kosovu i napete političke prilike u Crnoj Gori zasad ne idu u prilog nastojanjima da se Evropskoj uniji brže priključe susjedi, iako to sad smatra nužnim većina članica Unije iz geopolitičkih razloga i stabilnosti na temelju evropskih vrijednosti, prenosi Danas.

O tome su upravo u četiri oka pričali i čelnici Njemačke i Francuske, Olaf Scholz i Emmanuel Macron, u Potsdamu, javlja pariski list „Figaro“ i navodi francuske zvanične izvore da za to priključivanje mora da se smisli „više formata“.

O sastanku Scholz-Macron nije bilo nikakvog saopštenja, a „Figaro“ se poziva na izvore Jelisejske palate, predsjedništva Francuske, i kaže da je Macron na nedavnom susretu evropskih lidera u Bratislavi zatražio da se „što prije polože osnove za što brže približavanje članstvu Ukrajine, Moldavije i zapadnobalkanskih zemalja EU“.

Francuski list „Figaro“ je, međutim, objelodaniio da su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron upravo o tome „razmenili mišljenja jer EU krajem godina mora da se izjasni o početku pregovora s Ukrajinom i Moldavijom“.

Međutim, Scholz i Macron u više navrata predočili da novih članica ne može biti sve dok prethodno u samoj Evropskoj uniji ne dođe do temeljne institucionalne i ekonomske reforme.

Cilj te reforme mora biti, kako se napominje, da se unutar Unije ojača demokratsko ustrojstvo, posebno da EU ne bude zakočena sistemom glasanja, pravom veta, kad bude imala 35 članica, kao i da se obezbjede budžetska sredstva za njihovo ugrađivanje u pravni sistem i zahtjevno jedinstveno tržište EU.

Izvor: Danas/Figaro