Novinar iz Albanije

Novinar Mero Baze istakao je da su Ramini postupci ispunjavanje nacionalnih dužnosti, a potom i ismevao savjetnike premijera Aljbina Kurtija nazvavši ih „toksični otpad“, koji se mora odložiti da bi se životna sredina sačuvala od trovanja, prenosi Nacionale.

Baze je govorio i o nacrtu ZSO premijera Edija Rame i rekao da je u ovom slučaju albanski premijer izvršio svoju dužnost.

„Poštujući ovaj okvir nacionalne bezbjednosti, Albanija ima dužnost da interveniše u mogućem sukobu Kosova i Zapada kako bi Kosovo zadržala na evroatlantskim kolosjecima. Kosovo i Albanija treba da urade isto. Ako premijer Albanije poludi i objavi rat Zapadu, Kosovo mora da se distancira. Ova debata ne bi postojala da su Edi Rama i Albin Kurti imali stabilne i iskrene lične odnose. Edi Rama nije uključen u političku agendu Albina Kurtija. Pošto bi svaki savjet koji je dao Kurtiju mogao biti zloupotrebljen na Kosovu, on je jednostavno preporučio stav Albanije međunarodnim faktorima. Taj stav nikoga ne obavezuje niti nameće. Kurti i Vučić mogu to da pocjepaju i bace u kantu. Ali prije nego što to urade, svako od njih treba da napiše nacrt za rješavanje ovog problema. Ni jedan ni drugi to ne pišu. Rama je jednostavno izvršio svoju dužnost predstavnika albanske države, za to je angažovao najbolje međunarodne stručnjake. S druge strane, Albin Kurti, koji uopšte ne vlada Kosovom, već se bavi krizama koje je sam izmislio, nada se da će preživjeti izbore kao lažni patriota. To je razlog zašto nije zainteresovan za rješenjem“, istakao je on.

Baze ističe da su ovakvi postupci Albanije nacionalna obaveza, ali i da Kurti nije koordinisao ni sa kim kada je sprovodio akciju na Sjeveru Kosova

„Edi Rama je jednostavno pokazao Evropskoj uniji i SAD da je nacionalni interes Albanaca da budu na njihovoj strani. Ako Kurti ima neku drugu opciju protiv Zapada, onda se slobodno može reći da se Albanija miješa u unutrašnje stvari Kosova, jer želi da Kosovo ostane povezano sa Zapadom. Ovo je nacionalna obaveza. U suprotnom, ne možemo da spasimo ni sebe ni Kosovo u slučaju sukoba. Ali kada bi bili usaglašeni, ne bi bilo potrebe za nacrtom jer to ne bi dovelo do sukoba sa Zapadom. Kurti nije koordinisan ni sa Tiranom, ni sa SAD, ni sa EU, ni sa Kforom, a ni sa NATO. To su sve saveznici Albanaca u regionu. Do sada se čini da je koordiniran samo sa Salijem Berishom i Ilirom Metom“, rekao je on.

Komentarišući kritike koje je Rama dobio na Kosovu zbog svog prijedloga, Baze je rekao da se savjetnici Albina Kurtija osjećaju izdanim jer Edi Rama nije podržao „glupost“premijera Kosova.

„Postoji zao pokušaj da se Albin Kurti identifikuje sa Kosovom kada je u pitanju ova kriza. Rama je jasno rekao da mi nemamo ništa sa Kosovom, nemamo ništa sa Albinom Kurtijem. A ovi savjetnici Albina Kurtija osjećaju se izdanim, jer Edi Rama nije podržao Kurtijevu glupost, već je na strani Zapada. Kažu Zapad je na strani Srbije jer po njihovoj logici ko nije sa Kurtijem on je sa Srbijom. Mislim da Ediju Rami ne smetaju poruke koje mu Kurti šalje preko marksističkih „emisara“. Edija Ramu zabrinjavaju gluposti koje Kurti izgovara zapadnjacima na sva usta“, smatra on.

Baze oštro je kritikovao „Tiransku grupu” koja savjetuje premijera Kosova Albina Kurtija.On je rekao da su oni emisari šefa vlade tu da napadnu najlojalnije saveznike kosovske države.

Baze je ocjenio da je Kurti našao svoje simpatije u Tirani, jer ne vjeruje ljudima sa Kosova. Rugajući se ovoj grupi, albanski novinar je rekao da u Albaniji ne znaju ni razmjere zgrade u kojoj su živjeli.

„Prije svega, Kurtijevi savjetnici iz Tirane su i sami emisari. Razlika je u tome što oni nisu emisari SAD ili EU, već emisari Albina Kurtija. Ne znam zašto smatraju za shodno da se rugaju sopstvenom postu. Drugo, kada kažete da su iz Albanije, izgleda kao da imate i ovo zlo iz Albanije. Albanija nije uspjela. Albin Kurti je našao svoje simpatije, jer ne vjeruje ljudima sa Kosova jer je paranoičan. U Albaniji ne znate ni razmjere zgrade u kojoj su živjeli. Manje-više, uradio je isto što i Milošević 1990. godine, kada je imenovao Sejdu Bajramovića za vršioca dužnosti šefa Jugoslavije na Kosovu. Da bi razumeo ko je on na Kosovu, prijatelj mi je rekao da ga je jednom potražio u imeniku, nazvao ga i uvjerio se da je to on. Za predstavnika je izabran od strane romske zajednice Kosova. Za nas u Tirani je manje-više ista nevolja, ako nas pitate ko su ti Albinovi savjetnici u Tirani“, smatra on.

Baze je osudio njihov jezik prema saveznicima Kosova, dodajući da je svaka njihova poruka poruka rata države Kosovo protiv SAD. Prema njegovim riječima, oni su kao toksični otpad, koji se mora odložiti da bi se životna sredina sačuvala od trovanja.

„Najzad, i što je najvažnije, njihovi napadi na predstavnike SAD u Prištini, Beogradu ili na specijalnog izaslanika Escobara su ozbiljni državni skandali, jer se poistovećuju sa Albinom Kurtijem kao premijerom Kosova. Svaka njihova poruka je ratna poruka države Kosovo protiv SAD. To je njihov jedini štetni značaj koji se mora neutralisati. Oni su poput toksičnog otpada koji treba odložiti u suprotnom truju okolinu“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo online/Nacionale