Skupština i Vlada Kantona Sarajevo i Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95 sjećaju se ubijene djece i organizovali su manifestaciju Sjećanja 1.601 ubijenog djeteta za vrijeme opsade Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca.

Prigodnom manifestacijom obilježava se Dan sjećanja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Brojne delegacije, roditelji i prijatelji ubijene djece okupili su se na Trgu djece Sarajeva kako bi odali počast prigodnim programom.

"Kultura sjećanja je zaista značajna iz više razloga zbog mladih budućih generacija, značajno je jer će u horu koji će izvesti muzičke numere bit će pristuno 1.601 dijete, tj- ulenici osnovnih i srednjih škola i to je jedna simbolika jer je 1.601 dijete ubijeno tokom opsade grada. Značajno je jer će biti poseban performans kojim će se poslati poruka Tužilaštvu BiH", istakao je Fikret Grabovica ispred Udruženja roditelja ubijene djece 92-95 godine.

Prošle su tri decenije, a nije podignuta niti jedna optužnica za 1.601 ubijeno dijete Sarajeva.

"To je poruka za Tužilaštvo BiH da napokon počnu raditi svoj posao i da procesuiraju odgovorne, a ovo sve će biti jedna posebna priča koja će ostati za naredne decenije i buduće generacije da ih podsjeća na jedno vrijeme iz 90-ih godina i koliko je značajan mir i sloboda i samo u tim okolnostima mogu da grade svoju budućnost i žive normalan život. Sve je podređeno tome da se više nikada i nigdje ne ponovi zlo koje se dogodilo ovdje 90-ih godina", zaključio je Fikret Grabovica.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo 2019. godine je jednoglasno donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Ubijeno je 1.601 dijete tokom opsade Sarajeva.

Bolno sjećanje na najdužu opsadu u modernoj historiji ratovanja počinje 6. aprila 1992. godine kada je počela opsada Sarajeva od strane bivše Jugoslovenske narodne armije, Vojske Republike Srpske i srpskih paravojnih formacija, koja je trajala 44 mjeseca.