Ramazan

Zalaskom sunca u nedjelju je nastupio mjesec ramazan, dok je prvi dan posta u ponedjeljak, 11. marta.

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije ozvaničen je početak ramazana, odabranog mjeseca za muslimane.

Zalaskom sunca u nedjelju nastupio je mjesec ramazan, dok je prvi dan posta počeo u ponedjeljak.

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, prvi teravih-namaz, molitivu koja se obavlja samo u ovom mjesecu, predvodio je u Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, što je i prva kolektivna molitva u ovoj džamiji, obnovljena 32 godine nakon rušenja u ratu 90-ih godina prošlog stoljeća.

U poruci vjernicima Kavazović je rekao da se “post ne sastoji samo od toga da se suzdržavamo od hrane i pića, nego važnije od toga je da budemo svjesni da postiti znači čuvati se svega onog što je Allah zabranio, čuvati se od svih onih stvari koje nas odvajaju od robovanja Bogu“.

“Allah nas odgaja postom, da budemo što bolji, da sebe pripremimo za ahiret [život nakon smrti]“, rekao je čelnik Islamske zajednice u BiH.

Prva teravija klanjana je i u Bajrakli džamiji u Beogradu, a povodom početka mjeseca ramazana, poglavar srbijanske islamske zajednice Senad ef. Halitović uputio je poslanicu, kako je naveo, u trenutku velikih previranja i nesigurnosti u svijetu i molio za mir u svijetu i olakšanje patnji narodu Palestine.

Halitović je poručio da mjesec ramazan ove godine dolazi kada je, kako se čini, najpotrebniji, u trenutku velikih previranja i nesigurnosti u svijetu i velike patnje ljudi u ratom zahvaćenim krajevima svijeta.

Početak ramazana muslimani su obilježili i u drugim zemljama regije Zapadnog Balkana.

U Hrvatskoj je početak ovog mjeseca obilježen u Zagrebačkog džamiji, a u Sloveniji u novoizgrađenom islamskom centru u Ljubljani.

Ramazan je mjesec posta, odricanja i darežljivosti u kojem vjernici poste od ranog jutra, zore, do zalaska sunca.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta.