Izvestilac EP za Kosovo

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon kaže da je francusko-njemački predlog za dijalog Kosova i Srbije prihvatljiv za obe strane, prenosi Koha.

Von Cramon je rekla da bi obe strane trebalo da prihvate taj prijedlog.

"Zavisi od obe vlade, mislim da barem postoji dobar kompromis i voljela bih da se obe vlade slože i prihvate ovo. Zajednica srpskih opština je dio cijelog paketa. Ne bih govorila o tome kao nečemu posebnom već o cjelokupnom paketu kao o kompromisu. Barem je ono što sam pročitala veoma blisko onome što bi Kosovo željelo da vidi, pa bih im savjetovala  da ovo prihvate“, dodala je Von Cramon.  

Što se tiče liberalizacije viza za Kosovo, Von Cramon kaže da je i njoj nejasna ideja o uključivanju Kosova u ETIAS sistem i traži od Saveta ministara da na sledećem sastanku u novembru da Kosovu zeleno svjetlo za viznu liberalizaciju.

"Sada su pomenuli ETIAS kao sljedeću fazu, meni lično nije baš jasno šta to znači. Da li to znači nove uslove ili ne? Ali za mene je jedno jasno, Kosovo zaslužuje viznu liberalizaciju što je prije moguće. Prije četiri godine ispunili su svih 96 kriterijuma tako da nema potrebe da bilo koja država kaže da Kosovo treba da sačeka. Jasno je da postoji grupa zemalja koje ne prihvataju ovaj prijedlog", dodala je Von Cramon.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore