Dio takmičenja

Politikolog Altin Gjeta smatra da je posjeta odlazećeg predsednika Albanije Ilira Mete Kosovu pokušaj da se smanji popularnost albanskog premijera Edija Rame, dok je iniciranje rezolucije u Savjetu Evrope protiv izvještaja Dicka Martija od strane Socijalističke partije, trebalo da poboljša položaj Rame pred kosovskim Albancima, prenosi Koha.

"Bio je to pokušaj da se uperi prst u premijera Ramu, kojeg su opozicija i Meta više puta optuživali da se miješa u unutrašnje stvari Kosova i tamošnja pitanja rukovodstva. Bio je to direktan udar na premijera u odnosima sa Kosovom. Za Metu, premijer Rama je vodio impozantnu politiku prema zvaničnoj Kosovu", rekao je Gjeta o Metinoj nenajavljenoj posjeti Kosovu.

Podrška koju su Meta i opozicija dali vladi za rezoluciju, prema riječima Gjete, dio je takmičenja "ko se više predstavlja kao patriota".

"Unutar političke elite u Tirani postoji konkurencija da se ponašaju patriotskije. Zato se Meta nije protivio rezoluciji. Čak je i opozicija jednoglasno glasala za to. Kosovo je uvijek bilo neka vrsta forme, slučaj gde su ga albanski političari koristili da kreiraju nacionalističke narative i da politički okoriste u teškim trenucima u svojim karijerama", rekao je Gjeta.

Prelaz premijera Edija Rame sa podrške inicijativi "Otvoreni Balka", na traženje kazne za izvještaj Dicka Martija protiv vođa OVK, za Gjetu nije iznenađenje.

"Inicijativa za rezoluciju koja traži da se preispita izvještaj Dicka Martija je pokušaj, strategija da se predstavi kao političar koji brine za sudbinu Kosova", rekao je on i dodao da Rama pokušava da odgovori na optužbe koje je dobio od opozicije u Albaniji i mišljenja albanskih političara na Kosovu.

Gjeta je rekao da je skeptičan da će rezolucija dati rezultate. Prema njegovim riječima, bila je potrebna bolja koordinacija sa Kosovom, koje je nedavno podnelo zahtjev za prijem u Savet Evrope.

"Vjerovatno će ova inicijativa, u evropskim krugovima koji ne razmišljaju kao mi, biti viđena kao inicijativa koja ima za cilj da napadne pravni proces protiv vođa OVK. Međunarodna zajednica čeka konačnu odluku sudskog procesa", rekao je Gjeta.

On je Metinu posjetu opisao kao pokušaj da se kao moćni opozicionar vrati na scenu u Albaniji.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline