Potrebna koordinacija

Politikolog Altin Gjeta kaže da Vlada Kosova ne treba da se ponaša kao institut koji sprovodi studije za rješavanje dva problema koja trenutno ima, a to su, prema njegovim riječima, proširenje suvereniteta na sjeveru i eurointegracija, već da koordinira sa međunarodnim organizacijama, piše Koha.

On je istakao da akcije koje Kosovo preduzima ne bi trebalo da budu jednostrane.

„Kosovo je suočeno sa izazovom koji se sastoji od dvije komponente, a to su jačanje građanstva u unutrašnjoj areni, odnosno proširenje njegove vlasti i kontrole u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru i u integracionim procesima i sve većoj prepoznatljivosti u međunarodnoj areni“, rekao je Gjeta.

Prema njegovim riječima, ova dva izazova su suštinski vezana za postojanje Kosova.

„Treba da se pozabavimo sa ova dva problema u određenom okviru, kao što je dijalog i pristup koji Kosovo treba da gradi u vezi sa tim. Ovom odnosu treba pristupiti kao univerzitet ili institut koji sprovodi studije, ili kao ozbiljna država koja ima interese i razumije okolnosti u kojima se Kosovo nalazi i geopolitička dešavanja, posebno rat u Ukrajini i konflikt na Bliskom istoku kao i opredjeljenost SAD za konačno rješenje, kako bi se energija Zapada prebacila u područja gdje postoje veliki sukobi”, rekao je Gjeta.

Prema njegovim riječima, akademici su ti koji imaju slobodu da kritikuju pristupe međunarodnog faktora, a ne Kosovo.

„Moramo da shvatimo da ako akademici imaju slobodu da raspravljaju o pitanjima država, da kritikuju pristup međunarodnog faktora, za šta vjerujem da se svi slažemo da ima prostora za kritiku načina na koji se pristupilo dijalogu između Kosova i Srbije, države nemaju taj luksuz, ovaj komfor, pa moraju imati jasnu strategiju kako da se pozabave problemima sa kojima se suočavaju, odnosno proširenje vlasti na sjeveru i evrointegracija”, naveo je Gjeta.

Dodaje da Vlada Kosova treba da riješava ove probleme u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

"Umjesto da Vlada igra ulogu akademika i instituta, ona treba da gradi strategiju i realan pristup, rekao bih", rekao je on.

Ističe da iako “suverena država ima pravo da proširi suverenitet na cijelu svoju teritoriju, rekao je da je slučaj Kosova konkretniji”.

“Razumljivo je da suverena država ima pravo da vrši kontrolu nad cijelom svojom teritorijom, ali slučaj Kosova je malo specifičniji, znamo da to nije moguće, a još manje da se radi na nekoordinirani način, bez dobro osmišljene strategije tranzicije, koja će zapadnom faktoru dati vremena da shvati strategiju za proširenje vlasti na sjever i istovremeno će dati vremena Vladi i srpskoj zajednici da im bolje prenesu poruku“, naveo je Gjeta.

Prema njegovim riječima, i pored destabilizujućih akcija Srbije na sjeveru, Vlada Kosova ne bi trebalo da se ponaša nezrelo.

„Naravno, poznato je da je Srbija tu igrala destabilizujuću ulogu, da je podržavala paralelne strukture da potkopaju državljanstvo Kosova, sve je to poznato, ali to ne znači da Vlada Kosova treba da se ponaša nezrelo i ne da koordinira akcije sa zapadnim faktorom“, naglasio je Gjeta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore