ZAGREB

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je ministrima u Zagrebu obišao mjesto pada bespilotne letjelice i izrazio zabrinutost slabom reakcijom članica NATO-a povodom ovog slučaja.

Istraga o padu letjelice nastavljena je i jutros, a uviđaj koji policija provodi zajedno s vojnom policijom nastavlja se u užoj zoni mjesta događaja, gdje će se probati izvaditi dio letjelice koji je ostao ukopan u zemlju.
"Ne znamo čija je letjelica bila. Letjela je nad Hrvatskom sedam minuta i pala ovdje. U nesreći smo imali puno sreće da niko nije stradao. Oštećeno je 40-ak automobila", rekao je Plenković.

On je kazao da se ovo moglo dogoditi teoretski u Budimpešti, Ljubljani...

"Moramo intenzivirati saradnju, da se na vrijeme obavijesti zemlju da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namjerno, još uvijek ne znamo. Pokušat će se iskopati letjelica. Komunicirat ćemo s državama koje imaju vrijedne informacije", dodao je Plenković, prenosi Index.hr.

On je kazao da ovaj slučaj upućuje na potrebu tješnje saradnje NATO-a.

"Ovakvu situaciju ne možemo tolerirati niti bi se ona smjela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna prijetnja i tu se moralo reagirati i u NATO-u i u EU. Radit ćemo na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih. Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi", rekao je Plenković.

Kaže da je letjelica mogla pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

"Očito je da nije došlo do dobre reakcije i da druge zemlje nisu dobro reagirale. Sad imamo test iz kojeg moramo naučiti i puno bolje reagirati. Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili. Ovo je incident koji se ne smije dogoditi. Mislim da mi to nismo umanjivali. S obzirom da nije bilo žrtava, vjerojatno je reakcija - dobro je. Da je bilo žrtava, sigurno bi reakcija bila drugačija", kazao je Plenković.

Podsjetimo, u petak ujutru u Zagrebu je pala neidentificirana letjelica teška šest tona. Prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla je iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700km/h na visini od 1.300 metara.

Prema saopćenju HKZP-a, bespilotna letjelica nije imala transponder zbog čega je bilo nemoguće detektovati objekt sekundarnim radarima koji se koriste za kontrolu aviona. Također, naglašeno je kako je u Hrvatskoj, zbog osiguranja nadzora kontroliranog zračnog prostora, propisana obaveza korištenja sistema za aktivnu detekciju za sve avione koji ulaze u zračni prostor te da avioni bez transpondera nisu vidljivi za sistem kontrole zračnog prometa.