Uspjeh zavisi od obe strane

Nastavak statusa kvo u dijalogu Kosova i Srbije je štetan za Kosovo, a nedostatak konačnog sporazuma ometa međunarodni subjektivitet Kosova, zaključci su današnje konferencije, o uticaju dijaloga na spoljnu politiku Kosova, održane u organizaciji Kosovskog pravnog instituta, prenosi Koha.

Poslanica Pokreta Samoopredjeljenje Fitore Pacolli rekla je da postizanje sporazuma o međusobnom priznanju ne zavisi samo od Kosova.

"Pristup je da se postigne obostrano priznanje sa Srbijom, i da se očuva teritorijalni integritet. Uspjeh dijaloga ne zavisi samo od Kosova", rekla je Pacolli.

Zamjenica predsjednika Demokratskog saveza Kosova Shqipe Mjekiqi, takođe smatra da je dijalog sa Srbijom neophodan.

"Vidimo da je dijalog neophodan za mir i stabilnosti u regionu. Dijalog treba da donese konačan sporazum sa obostranim priznanjem u okviru sadašnjih granica i poštovanjem ustavnosti zemlje. Status kvo nije dobar za Kosovo, nemamo viznu liberalizaciju. Neophodan je dijalog", rekla je Mjekiqi.

Naglasila je da "nedostatak konačnog sporazuma" ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Bernard Nikaj rekao je da je spoljna politika Kosova vezana za dijalog.

"Dijalog je do sada bio sastavni dio našeg puta ka EU. Naša spoljna politika je uvijek bila vezana za dijalog sa Srbijom. Trenutak je kada treba da definišemo konsenzus o tome šta je naš cilj u dijalogu", rekao je Nikaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore