Izbjegavajte biračka mjesta...

Ambasada SAD-a u Tirani pozvala je Amerikance da izbjegavaju biračka mjesta, centre za prebrojavanje glasova i mjesta izbornih komisija.

Američka ambasada u Tirani pozvala je građane Sjedinjenih Američkih Država koji borave u Albaniji da u nedjelju, 30. juna, kada bi trebali biti održani lokalni izbori u toj zemlji, izbjegavaju biračka mjesta, centre za prebrojavanje glasova i objekte gdje će biti smještene općinske izborne komisije.
Kako prenosi makedonski portal a1on, ova ambasada u saopćenju informira svoje građane da će lokalni izbori biti održani 30. juna.
"Nedavni incidenti, uz nasilje, usmjereni ka licima koja su uključeni u izborni proces, povećavaju mogućnost za dodatno nasilje ili druge zabrinjavajuće događaje tokom dana izbora. Zbog toga preporučujemo našim državljanima da budu pažljiviji i da izbjegavaju biračka mjesta, centre za prebrojavanje glasova, kao i objekte gdje će biti smještene izborne komisije", navodi se u saopćenju ambasade SAD-a u Albaniji.
Predsjednik Albanije Ilir Meta saopćio je u četvrtak kako će lokalni izbori u toj državi biti održani 13. oktobra.

Iz OSCE-a 150 posmatrača

O novom datumu izbora oglasio se i premijer Edi Rama, koji je na društvenim mrežama poručio kako je "30. juni jedini izborni dan".
Na veću pažnju svojim građanima tokom lokalnih izbora 30. juna u Albaniji pozvala je i ambasada Italije u Tirani.
Albanska Centralna izborna komisija u četvrtak je saopćila da je izdala više akreditacija o praćenju izbora u nedjelju, pa će tako iz američke ambasade izbore pratiti 20 posmatrača i 19 prevodilaca, a iz italijanske i britanske ambasade po četvero posmatrača i troje prevodilaca.
OSCE izbore prati sa 150 posmatrača, a akreditacije su dobile i dvije strane medijske kuće, Al Jazeere i austrijski javni servis - ORT.
Vijeće Evrope u srijedu je otkazalo svoju posmatračku misiju zbog, kako su naveli, sigurnosne opasnosti u toj zemlji.