Među njiima ima iz Mušnikova i iz Manastirice

Sud u Prizrenu je proglasio mrtvim više od 350 osoba nestalih tokom rata na Kosovu, većinu iz sela Mala Kruša, na osnovu zahtjeva članova porodice, piše list "Zëri". Jedan od glavnih razloga za zahtjeve članova porodica je rješavanje problema nasljedstva, penzija, bračnog statusa, naveo je sud.

Tužilaštvo Haškog tribunala je u svojim optužnicama, na više različitih suđenja, tvrdilo da su srpske snage 25. marta 1999. upale u Malu Krušu, izdvojile albanske muškarce, zatvorile ih u kuću i pucale na njih, a zatim tijela prekrila senom koje je potom zapaljeno.

Većina ovih osoba su iz područja koja su doživjela najveće strahote i teror od strane srpskih vojnih snaga tokom rata na Kosovu. Među njima ima i muškaraca i žena, a godište onih koji su nestali i poginuli tokom rata počinje od 14 godina pa naviše, ali bilo je i slučajeva veoma starih osoba.

Glasnogovornica za medije u sklopu Osnovnog suda u Prizrenu, Afërdita Kicaj, potvrdila je za list "Zëri" da je jedan od glavnih razloga koji je natjeralo porodice na ovaj čin je rješavanje pitanja naslijeđa, penzija, regulisanja bračnog statusa kao i druga porodična pitanja.

Ona je izjavila da od 356 osoba koliki je broj onih koji su proglašeni mrtvim, 123 je iz grada. Osim nestalih, ovdje se nalaze i oni za čiji život tokom posljednjih pet godina nije bilo nikakvih informacija, a od njihovog rođenja je prošlo 65 godina.

"Prema statističkim podacima imamo 96 nestalih osoba koje su proglašene mrtvim. Od njih je 50 iz Male Kruše, dok su ostali iz regiona Hasa, onda iz landovice, Randubrave, Mušnikova, Pirana, Kušnina, Manastirice, Jeshkova i drugih".

Opština Prizren je jedna od najoštećenijih opština tokom rata na Kosovu. Osim materijalne štete, ovdje je život izgubio veliki broj ljudi. Na temelju evidencije KMDLNJ-a u Prizrenu, u ovom regionu je preko 500 osoba izgubilo život.

Prema zakonu osoba se proglašava mrtvom, ako u roku od tri godine od dana nestanka ili okončanja rata nema nikakve informacije ili vijesti da li je osoba živa.

Zahtjev za proglašenjem jedne nestale osobe mrtvom imaju pravo da urade članovi nestale osobe ili bilo koja druga osoba koja ima interes na osnovu ovoga pitanja ali i sam javni tužilac.

Jedan od sudija Osnovnog suda u Prizrenu, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je bilo slučajeva neslaganja članova unutar porodice da se pokrene postupak, dok neki drugi nerado svoga člana porodice proglašavaju mrtvim misleći da će se on jednog dana pojaviti.

Na osnovu zakona na snazi, ubrzanom procedurom, samo uz dokaz jednim dokumentom da je isti živ starija odluka o njegovom proglašenju mrtvim se može poništiti.