Odluka ministarstva stupa na snagu odmah

Ministar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, Dardan Gashi donio odluku da se prekinu sve građevinske aktivnosti u zoni Prevalca. Razlog ovakve odluke je degrdacija ambijenta ovog slikovitog planinskom područja na Šari u blizini Prizrena nastala prekoračenjem uslova i kriterija za izgradnju u ovoj zoni.

U odluci Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja stoji da se na osnovu trenutnog stanja u zoni Prevalca, prekoračenja uslova i kriterija izgradnje, kao i nepoštovanja naredbe Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja koju je poslao Opštini Prizren, kao način na koji se sprovodi urbanistički plan za ovu zonu, gdje je kao posljedica došlo do uništavanja okoline, odlučeno je da se poduzme ovaj korak kako bi se zaštitila okolina.

U odluci se također napominje da će Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja pregledati sve izdate građevinske dozvole od strane Opštine Pritzren, da li su u skladu sa stvarnim stanjem na terenu i zakonima na snazi.

Ministar Gashi je poništio raniju odluku 04.09.2006. godine, pod brojem 06/949/1-ZSP-1045 i odobrenje ministra pod brojem protokola 06/2464/1 od 04.09.2006. godine.

Odluka o prekidu svih građevinskih aktivnosti u zoni Prevalca stupa na snagu odmah, stoji u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.