Njemački general Mannfred Hofmayer,  komandant MNS sektora Jug održao je press konferenciju prije nego što u četvrtak  završava misiju na Kosovu i vraća se u Njemačku. On je pozitivnim ocjenio sveobuhvatno stanje na Kosovu. Posebno ga raduje što je  došlo do međuvjerskog približavanja.

Kao najveći naperdak u predhodnom periodu general  Hofmajer ocjenjuje očuvanje  multinacionalnosti i multikonfensionalnosti u prizrenskom regionu i južnoj zoni KFOR-a. To je, osim vidnog napertka u obnovi infrastrukture, povećanja broja zaposlenosti, najveći napredak u posljeratnom priodu u ovom djelu Kosova.
 
“Posle dugo-dugo vremena za posljednji Uskrs održan je sastanak između biskopa katoličke crkve na Kosovu gospodina Marka Sopija i administartora Raško-prizrenske eparhije Atanasije Jeftića. Gopsodin Sopi je to okarakterisao vrlo pozitivno. Kako će  dalje teći ovaj dijalog sačakaćemo ustoličenje novog srpskog patrijarha u Pećkoj patrijašiji oktobra ove godine”, kazao je general Hofmajer
 
Njemački general je ponovio je da će se kao i što je najavljeno iz sjedišta NATO-a broj pripadnika KFOR-a smanjivati u skaldu sa bezbjednosnom situacijom. Trenutno u južnom sektoru boravi 2.300 vojnika, najviše iz Njemačke, Turske, Austrije, Švicarske a manji broj iz Bugarske, Madjarske i Francuske. Još njih 400 su u glavnom sjedištu KFOR-a ili američkoj bazi Bonstil.
 
Ovaj oficir BUNDESFER-a je i ovom prilikom ponovio da će kasarna biti možda i sjedište Univerziteta u Prizrenu otkrivši ovom prilikom neke nove detalje.
 
“U Prizrenu je nedavno boravio jedan od vrlo uticajnih njeamčkih profesora kako bi razmotrio mogućnosti da se ovde u krugu sadašnje kasarne otvori medicinski fakultet, vidi koliko u tome može da doprinese nedavno izgrađena vojna bolnica i koliko naši vojni lekari mogu da pomognu budućim studentima da obavljaju praksu“.
 
General Hofmajer pozitivnim je ocjenio održavanje mini samita predsjednika Kosova, Makedonije, Albanije i Crne Gore preko vikenda u Prizrenu priznavši da nema puno podataka o tome.
 
 A što se nedavne predaje kompetencija za čuvanje granice sa Albanijom tiče:
 
“Mislim da kosovski policajci rade dobar posao na granici kao uostalom i na cijelom Kosovu. Mi tamo nismo prisutni jer je Albanija priznala Kosovo ali KFOR je prisutan u ostalim graničnim rejonima jer je to još uvijek potrebno.
 
Upitan na kraju kako to da pojedini Bošnjaci tvrde da nisu zadovoljni saradnjom sa pripadnicima njemačkog KFOR-a, general je kazao da mu to nije poznato i da “prvi put to čuje”.