Danas je Prizrenu potpisan memorandum sporazuma o otvaranju novog Univerziteta u Prizrenu koji bi startovao prvog oktobra ove godine. Sporazum su potpisali Enver Hoxhaj, ministar obrazovanja nauke i tehnologije Kosova, dr. Mujë Rugova, rektor prištinskog univerziteta i prof. dr. Ramadan Muja, predsjednik SO Prizren.

Memorandum podrazumjeva korišćenje prostorija Edukativnog fakulteta i srednje škole „Ymer Prizreni“, dok se opština obavezuje da u narednom periodu obezbjedi 22 hektara zemlje društvene imovine.

Cilj ovoga memoranduma je, kako su uzjavili njegovi potpisnici, da se osigura kvalitetan početak nastave na ovom drugom, javnom, univerzitetu na Kosovu, sa jasnom definisanom vizijom i programima koji treba da se baziraju na ekonomskim naukama, biznisu i memadžmentu, tehnologiji informatike i pravnim naukama.

“Ovaj sporazum predviđa realizaciju utemeljenje javnog Univerziteta u Prizrenu, gdje se podrazmjeva i obezbjeđivanje 22 hektara zemlje za potrebe ovoga univerziteta, kao i obavezu  Univerziteta u Prištini o ustupanju prostorija Edukativnog fakulteta u čijem je vlasništvu”, kazao je ministar Hohxaj i dodao:

“Paralelno tome, opština Prizren je ponudila 22 hektara zemlje  na kojoj će se u budućnosti izgraditi zgrade različitih fakulteta za jednu savremenu edukaciju.”

Rektor Univerziteta u Prištini dr. Mujë Rugova je ovim povodom novinarima izjavio da je “Prištinski univerzitet dobio svoga brata”.

 “Mi ovdje, kao Univerzitet u Prištini, ne želimo ga vidjeti kao jednog konkurenta, već žeilimo vidjeti jednu novu snagu i jednog našeg brata u razvoju nauke. Čestitam Vladi Kosova na ovoj inicijativi, kao i opštini Prizren što je odlučila obezbjediti 22 hektara zemlje u cilju jakog utemeljenje novog nam univerziteta koji će biti od velikog značaja, ne samo za Prizren, već i za cijelu državu na planu razvoja i unaprijeđenja nauke”, kazo je dekan prištinskog univerziteta.

Predsjednik SO Prizren, dr. Ramadan Muja je nakon potpisivanja sporazuma izjavio kako je srećan što će građanima doprinjeti bolju budućnost.

“Gospodin ministar će konkurs za upis novih studenata na Prizrenskom univerzitetu otvoriti paralelno sa konkursom Univerziteta u Prištini, tako da je vrata ovog univerziteta za svršene maturante širom otvorena”, kazao je gradonačelnik Prizrena. 

Univerzitet u Prizrenu treba da u prvoj godini primi oko pet hiljada studenata sa Kosova i iz regiona. Biće to, kako uvijek napominje ministar Hoxhaj, moderan univerzitet prilagođen savremenim potrebama.

“Sa ovog univerziteta osposobljavaće se stručni kadrovi za jedno moderno i novo Kosovo spremno da se suočiti sa savremenim svjetskim trendovima”, potencirao je ministar Hoxhaj.