U prisustvu premijera Kosova i komandanta međuanrodnih snaga sektora Jug u prizrenskom naselju Baždarana svečano je inauguriran kompleks sa NATO znakom pripadnicima severoatlanska alijanse za sve sto su doprinjeli u posljeratnom i preratnom periodu za Kosovo i Prizren. Oko znaka nalazi se i park kojeg je finansirala prizrenska opština.

Premijer Kosova Hashim Thaçi čestitajući građanima Prizrena oslobođenje, izarzio je veliku zahvalnost pripadnicima sjeveroatlanske alijanse za sve ono što su uradili i što rade za građane Kosova.
 
Danas, rekao je kosovski premijer, slavimo slobodu naše države, dan kada se dogodio najveći zaokret u našoj historiji i to se poboljšava iz dana u dan. Kosovo sada ima sigurnu budućnost u sjeveroatlanskim zemljama.
 
“Ovo je duhovni i spomenik koji održava srce građana Kosova. Pošto nakon rata koji se dogodio na Kosovu i koja se odvijala protivu vojske, policije i srpske administracije na Kosovu, protivu jedinica OVK, cjelog kosovskog naroda u pravednoj našoj borbi za slobodu i državu, nasilja, odbrane iI pune podrške cele sjeveroatloanske alijanse, dozvolite mi da im izrazim priznanje i zahvalnost  u ime države i građana Kosova Sjedinjenim državama i zemljama NATO-a”, istakao je kosovski premijer.
 
Komandant taktičkih snaga sektora Jug, njemački general Manfred Hofmajer zahvalio se predstavnicima kosovskih institucija i istakao da zahvaljujući dobroj saradnji, između pripadnika KFOR-a i naroda, njihove trupe se svake godine smanjuju jer se poboljšava sveukupna situacija, prije svega ona bezbjednosna.
 
“Ko preuzima odgovornost za budućnost jednog regiona, ono što su radili zajedno pripadnici NATO-a i garđani Prizrena u predhodnih godina, taj preuzima odgovornost i za Evropu i svijet u kojem živimo“, upozoro je ovaj visoki oficir BUNDESFER-a
 
I predsjednik Prizrena dr Ramadan Muja visoko je ocjenio ulogu KFOR-a u predhodnih 11 godina koji, osim što su radili na osiguranju bezbjednosti za sve zajednice, mnogo su uložili i u poboljšanju inftastrukture.
 
“Mnogo smo zahvalni međunarodnim snagama NATO -a  koji su 12. juna 1999. godine zaejdno sa uzvišenim i slavnim priapdnicima OVK ušli u Prizren omogućivši da narod počne slobodnomda da diše“, kazao je on.
 
U čast Dana oslobođenja Prizrena organizovano je niz manifestacija računajući i koncerte poznatih estardnih umjetnika.