Iz dana u dan intenziviraju se aktivnosti za uspješan start državnog univerziteta u Prizrenu. Minisatr za obarzovanje, nauku i tehnologiju Kosova Enver Hoxhaj je u pratnji rektora više inostranih zemalja i predstavnika Svjetske banke boravio u Prizrenu kako bi goste upoznao sa odlučnošću Vlade Kosova da će ovaj univerzitet, koji terba da startuje 1. oktobra ove godine, imati dobru perspektivu - onu koja odgovara 21. vijeku.

U ovom pripremnom periodu, kako se čulo,  treba da se definiše jasna vizija, programi koji treba da se baziraju na ekonomskim naukama, biznisu i memadžmentu, tehnologiji informatike i pravnim naukama, ali i odredi jasni kurikulum koji će stimulisati mlade da se od ove akademske godine upisiju na ovaj univerzitet.

“Naš pristup je da se ovaj univerzitet izgrađuje korak po korak, u fazama. Na početku neće imati veliki broj studenata. Od 14. do 16. juna u Prizrenu će se obaviti  intervju sa pet kandidata za rektora univerziteta. Svi su oni međunarodni profesori i akademici, a konkurisali su za položaj rektora. Ukupno je konkurisalo 16 kandidata, od kojih je samo je jedan Kosovar. Vjerujem da će komisija izabrati pravog čovjeka za mjesto rektora”, kazao je ministar Hoxhaj i dodao.

“Do sada je konkurisalo i oko 670 mladih koji su studirali u,  ili van Republike Kosovo za akademski staf, a to će odrijediti rektor kada se izabere i bude ovdje u Prizrenu” – zaključio je on.

Jamil Shamli, predstavnik Svjetske banke podsjetio je da je  za otvaranje jednog ovakvog univerziteta veoma bitan stručni kadar.

“Za novi univerzitet neophodni su dobri profesori, ali i talentovani studenti koji će se upisivati i željeti da stiču moderna znanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Podrazumjeva se da se ima i dobar i atraktivan nastavni plan i program, treći faktor jeste ciljno upravljanje i četvrto, mnogo toga će zavisiti od rektora univerziteta. 

Volfgang Benedikt sa univerziteta Vusje u Austriji mišljenja je i da kurikulumi predstavljaju veoma važnu kariku na univerzitetu.

“Jedan od izazova funkcionisanja univerziteta je i dobro pripremljeni kurikulum koji mora ispuniti međunarodne standarde. Ja sam kurikulume radio za univerzitete u Njemačkoj i Švicarskoj. Ideja je da se ti kurikulumi adaptiraju i primjene na ovaj univerzitet”, istakao je Volfgang Benedikt.

Univerzitet u Prizrenu, drugi javni univerzitet na Kosovou, treba da primi oko pet hiljada studenata sa Kosova i iz regiona. Biće to, kako uvijek napominje ministar Hoxhaj, moderan univerzitet prilagođen savremenim potrebama. Odatle treba da izalze stručni kadrovi za jedno moderno i novo Kosovo, Kosovo koje će se suočiti sa savremenim svjetskim trendovima.