“Srećan sam što danas mogu uzeti  učešće u inaguraciji renovirane zgrade Okružnog i Opštinskog suda, kao dio pomoći američke države”, kazao je  američki ambasador na Kosovu Christopher Dell, na svečanoj ceremnoji predaje na upotrebu renoviranje zgrade ovih dvaju sudova u Prizrenu.

Ambasador Dell je dodao  da je preko renoviranja vraćen dignitet pravde, “ne samo za sudije i osoblja suda, već svih građana  koji traže pravdu”.

“I ovaj program renoviranja zgrade ide u pravcu boljih uslova rada i boljoj efikasnosti sudija. Mi razumjemo da sistem sudstva Kosova prolazi kroz velike promjene. Ako su izvori finansiranja mali, Vlada Amerike nastaviće da radi sa vladom Kosova da pravda bude prioritet ovdje, tako da se i sam premijer Hashim  Thaçi uključi u spriječavanju koruipcije”, dodao je američki ambasador.

Besa Krajku predsejdnica Opštinskog suda je ovom priliko istakla da je SUD u Prizrenu peti po redu i ujedno najveći na Kosovu koji je renoviran sredstvima USAIDA.

Enver Pec, predsjedavajući Savjeta sudstva Kosova  je kazao da se zajedničkim snagama “postavlja jos jedan korak uspješnog  sudskog sitema na Kosovu u cilju efikasnosti, tansparentnosti i merodavnosti”. 

Prerdsejdnik Okružnog suda u Prizrenu Enver Hoxha je u zahvalnici donatoru istakao da je SAD doprinjela efikasnosti rada kosovskog sudstva.

“Opštinski sud u Prizrenu je  kao dio programa USAID-a sada jedan moderan sud  koji je rezultiralo partnerstvo sa američkom državom”, kazao je Hoxha, predsjednik Oružnog suda.