Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova

Portparol Specijalnog tužilaštva Kosova i specijalni tužilac Sylë Hoxha je izjavio da je u toku istraga o deportaciji šest turskih državljana u Turskoj u martu prošle godine.

"Tužilac u slučaju je u fazi prikupljanja dokaza, a ovaj izvještaj koji je poslat tužilaštvu svakako biće dio spisa ovog predmeta i tužilac će ga razmotriti. Ali mi smo i prije komisije pokrenuli istragu“, kazao je Hoxha.

Te prekršaje su, prema izvještaju parlamentarne komisije, izvršile Kosovska obavještajna agencija i policija Kosova koje su uhapsile turske državljane koji su legalno boravili na Kosovu i potom ih predale turskoj službi koja je izvršila nezakonsku ekstradiciju.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj rekao je da je otkrivanje istine o deportaciji šest turskih državljana u martu prošle godine "zdravo za demokratiju i ljudska prava".

Haradinaj je na Facebooku napisao koje je mjere Vlada na čijem je čelu preduzela nakon saznanja o deportaciji turskih državljana i podvukao da su preduzete mjere obezbjedile da u sličnim situacijama "budu beskompromisni" u ostvarivanju zakona Kosova.

On je zatražio i izvještaje o istrazi od strane državnog tužioca, generalnog direktora Policije Kosova, generalnog sekretara MUP-a Kosova, Policijskog inspektorata Kosova, Civilne uprave avijacije i Agencije za civilnu navigaciju i odgovorio na zahtjev Istražne parlamentarne komisije pred kojom je odgovarao na postavljena pitanja i predao pismeni izvještaj o mjerama koje je Vlada preduzela.

Ambasada SAD na Kosovu izrazila je zabrinutost zbog uticaja politike na kosovske službe bezbjednosti u slučaju prošlogodišnjeg protjerivanja šest turskih državljana, bez odgovarajućeg postupka, kao navodnu prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Tu izjavu su podržale i ambasade Velike Britanije i Njemačke na Kosovu.