Nenamjensko trošenje u žiži interesovanja poslanika

Poslanici Skupštine Kosova su nastavili raspravu o odluci Vlade za izdvajanje finansijskih sredstava iz nepredviđenih troškova, pošto je rasprava zakazana za 5. mart odložena jer je većina poslanika prisustvovala obilježavanju "Epopeje OVK". Sredstva namjenjena obilježavanju 11-te godišnjice proglašenja nezavisnosti su se našla u žiži interesovanja poslanika.

Vanrednu sjednicu je otvorio poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) koji je i zatražio vanredno zasjedanje.

"Zatražili smo ovu parlamentarnu raspravu jer nismo uspjeli da dobijemo odgovor od vlade o trošenju rezervnih sredstava. Posljednjih mjeseci 2018. godine raspravljano je o 8 neplaniranih troškova. Takođe je u prva dva mjeseca tekuće godine potrošeno skoro 50 odsto rezervi za ovu godinu. Prilikom organizacije proslave 11. godišnjice nezavisnosti bilo je zloupotreba, čak i  tokom nabavke olovaka“, rekao je Driton Selmanaj.

Poslanik Socijaldemokratske inicijative Milaim Zeka je rekao da je premijer Haradinaj bio okružen malim lopovima.

"Premijera okružuju mali lopovi koji su krali olovke, zastave. Samo četiri ukrasna stuba koja su postavljena u centru koštaju 12.000 eura, zamislite šta bi uradili veliki lopovi“, zapitao je Zeka poslanike.

Tvrdnje o nenamjenskom trošenju sredstava prilikom obilježavanja godišnjice nezavisnosti demantovao je premijer Ramush Haradinaj, koji je naveo da revizija još nije obavljena.

"Protokol za godišnjicu, koliko ja znam, koštao je 170.000 eura. Zatražio sam i unutrašnju reviziju, kao i javnog revizora koji bi javnosti predočio činjenice, kako bi se izbjegla nagađanja. Što se tiče nepredviđenih troškova, to je praksa godinama unazad, 2016. godine potrošeno je oko 8 miliona, 2017. smo imali izbore, tada je potrošeno više od 7 miliona. Postoji praksa i ranijih vlada da odluke koje se donose budu transparentne“, istakao je premijer Haradinaj.

Ministar finansija je obrazložio da se trošenje sredstava nije kosilo sa zakonom.

“Ova Vlada nije prouzrokovala pad makroekonomije, zabilježen je pad troškova u 2017. i 2018. godini, u odnosu na 2016. godinu. Imamo detaljne podatke, imali smo pad kapitalnih investicija, a sada imamo porast. Kosovo je jedina zemlja u regionu koja je pokrenula portal koji pruža uvid u trošenje javnog novca. Kada je u pitanju godišnjica, Vlada je izdvojila 500 hiljada, očekujemo i zvanični izvještaj koji će takođe biti objavljen", naglasio je Bedri Hamza, ministar finansija.

Poslanici Samoopredjeljenja izrazili su negodovanje, napomenuvši da je suma utrošena za obilježavanje godišnjice nezavisnosti neprihvatljiva.

"Gdje god da odete vidjećete da amblem košta 50 centi ili 1 euro maksimalno. Taj amblem jedino ako je pozlaćen može da bude skuplji, inače nema smisla. U ovom slučaju je Vlada donela odluku da udovolji nekim militantima na tenderu. Na Kosovu postoje zloupotrebe i manipulacije sa tenderima”, rekao je Konjufca.

"Potrošnja za Dan nezavisnosti je neopravdana, opravdanja premijera Haradinaja za ove troškove su neodrživa. Kosovu su potrebni vanredni izbori jer postoji ilegalna potrošnja, zato morate kući", naglasila je Albulena Haxhiu.

Poslanica iz redova bošnjačke zajednice Emilija Redžepi ukazala je na kršenje zakona o jezicima u parlamentu.

"Ne poštuje se zakon o jezicima, odnosno nemamo direktan prevod na televiziji koju gleda na hiljade ljudi nevećinskih zajednica, pa oni nisu u mogućnosti da prate zasjedanje parlamenta“, ukazala je na ovaj problem predsjednica NDS-a.

S obzirom da predstavnici Srba u kosovskom parlamentu nisu prisustvovali zasjedanju, novinari srpskih redakcija su bili uskraćeni za prevod, iako je srpski drugi službeni jezik u institucijama na Kosovu.

Jelena Đorđević, RTK2