Stav premijera ostaje nepromjenjen

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je uoči sastanka sa delegacijom američkih investitora odbio da odgovara na pitanja novinara, rekavši samo da njegov stav po pitanju ukidanja takse na robi iz Srbije i BiH ostaje nepromjenjen.

Profesor Fakulteta političkih nauka Nexhmedin Spahiu ne razumije upornost premijera da i pored velikih pritisaka SAD-a i EU i dalje insistira na taksi od 100 odsto.

„Amerikanci i Evropljani su navikli na Hashima Thaçija da svakog trenutka može da promjeni svoj stav. Izgleda da se Ramush Haradinaj osjeća izigranim po pitanju takse, koju su mu sami predložili i zatim bez bilo kakvog nagovještaja zatražili od njega da se to ukine, tako da je on sada uporan u tome, ne samo zbog činjenice takse prema Srbiji, već zbog neke vrste odmazde prema onima koji su ga izigrali“, dodao je Spahiu.

Kao neko ko teži članstvu u Evropskoj uniji, trebalo bi da se pridržava osnovnih načela Unije koja se odnose na slobodnu trgovinu i neometan protok robe, izjavio je politički analitičar Aleksandar Stojanović koji smatra da bi iz tog razloga taksa morala biti ukinuta.

„Sve ostalo je stvar unutrašnjih odnosa i politike u Prištini. Ipak se nadam da će to biti završeno na obostrano zadovoljstvo, odnosno da taksa bude ukinuta i da sve naše nedoumice i pregovore rješavamo za pregovaračkim stolom“, dodao je Stojanović.

Dok je priča o promjeni granica aktuelna taksa mora biti još snažnija jer se njome brani cjelovitost Kosova, smatra politikolog Belulj Beqaj.

„Njihov zvanični stav u pregovorima je korekcija granice pa dokle god Srbija ima ovaj koncept dijaloga vjerujem da taksa mora biti još jača nego što je sada. Taksa je prepreka dijalogu koji narušava teritorijalni integritet Kosova“,  dodao je Beqaj.

Kosovu je potreban nacionalni konsenzus oko dijaloga sa Srbijom koji ne dovodi u pitanje državnost Kosova, izričita je Jeta Krasniqi iz Kosovskog demokratskog instituta.

“Taksa je u stvari samo pokriće za mnogo dublje pregovore između Kosova i Srbije, a to su razgovori o promjeni granica… Izgleda da je taksa samo pokriće za razgovore koji se vode van domašaja javnosti i ono što mi vidimo u institucijama, nedostatak konsenzusa lidera u političkom aspektu po pitanju dijaloga Kosova i Srbije”, rekla je Krasniqi.

Skupština Kosova je krajem prošle nedjelje usvojila Platformu i Zakon o dijalogu gdje su definisane pozicije Kosova u nastavku pregovora sa Srbijom, dok Beograd odbija dijalog sve dok Priština ne ukine taksu koju je uvela novembra prošle godine.  

Siniša Kostić, RTK2