Na osnovu sprovedene elektronske ankete

Sprovedena elektronska anketa pokazuje da ima 14% neodlučnih po pitanju razmjene teritorije sa Srbijom. Kosovske Albance privlači ideja da Vašington stoji iza ovog dogovora, sumnjičavi su prema Thaçijevim motivima i plaše se oklijevanja institucija EU.

Na osnovu elektronske ankete koju je Eduard Zaloshnja uradio za časopis na engleskom u Tirani, ispostavilo se da je 45% albanske populacije na Kosovu za razmjenu teritorije sa Srbijom, pod uslovom da ona zvanično prizna državu Kosovo. S druge strane, 41% je protiv razmjene, bez obzira na cijenu. Neodlučnih je 14%, prenosi Koha.net.

Pošto je anketa bila elektronska, a upitnik na albanskom jeziku, velika je vjerovatnoća da se odgovore davali samo kosovski Albanci koji imaju pristupom Internetu i društvenim mrežama. Pripadnici manjina na Kosovu i kosovski Albanci bez pristupa internetu nisu mogli da učestvuju u anketi. Međutim, imajući u vidu visoku penetraciju interneta i mobilne telefonije među kosovskim Albancima, može se reći da rezultati ankete sa velikom aproksimacijom predstavljaju mišljenje albanskog stanovništva na Kosovu, preneo je Albanian Free Press.

Činjenica da dio stanovništva kosovskih Albanaca koji podržava teritorijalnu razmjenu sa Srbijom (pod uslovom da ona zvanično prizna državu Kosovo) nije dostigao kritičnu tačku od 50% predstavlja problem za sporazum koji eventualno mogu potpisati Thaçi i Vučić. Da bi njihov sporazum bio smislen i dugotrajan, više od 50% kosovskog albanskog stanovništva trebalo bi da se složi sa tim, navodi se u analizi ankete.



Izgleda da je ideja o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova najprije razmatrana na Helsinškom sastanku sa Trumpom i Putinom, jer su poslije njega Thaçi i Vučić izneli ideju "korekcije granica" u zamjenu za zvanično priznanje Kosova iz Srbije. Signali iz Vašingtona i Moskve povrđivali su takav dogovor. Ali Thaçi, čini se, do sada nije bio ubjedljiv, kako za kosovsku javnost, tako i za evropske komesare.

Kosovski Albanci koji se protive ideji teritorijalne razmjene sa Srbijom (41%), ne vide punu transparentnost kod Thaçija, iako prepoznaju oklijevanje EU. Neodlučnim ispitanicima (14%) je privlačna ideja da je Vašington iza ovog dogovora, ali su takođe sumnjičavi prema Thaçijevim motivima.

Bez ubjeđivanja 14 odsto neodlučnih, Thaçiju je bolje da ne potpiše sporazum sa Vučićem, uprkos Trumpovom pozivu da to učine u Bijeloj kući, zaključuje autor analize.