Dok se narod guši u siromaštvu

Tokom proteklih šest mjeseci kancelarija premijera Ramusha Haradinaja i tri potpredsjednika vlade potrošili su samo za ručkove i službene večere nešto manje od 134.000 eura, piše list Zëri.

Premijer Ramush Haradinaj, kao i tri zamenika - Fatmir Limaj, Enver Hoxhaj i Dalibor Jevtić - samo za zvanične večere ili ručkove tokom proteklih šest mjeseci potrošili su najmanje 134.000 eura.

List "Zëri", na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, zatražio je detaljne podatke o troškovima Kancelarije Premijera, iako bi ovi podaci zakonski trebalo da budu javni.

Ali, Kancelarija premijera dala je samo opšte informacije o troškovima, bez navođenja tačnih troškova i specifikacije, a specifikujući da je problem da se troškovi detaljno rasčlane, dalje piše Zëri, prenosi portal "Kossev.info".

"Tabela troškova uključuje troškove premijera Ramusha Haradinaja, potpredsjednika Envera Hoxhaja, Fatmira Limaja i Dalibora Jevtića," navedeno je u odgovoru na zvaničan zahtjev.

Nisu mali troškovi koje su premijer Haradinaj i njegovi službenici napravili u inostranstvu, uključujući i zdravstveno osiguranje i putne karte.

Za šest mjeseci na putovanja u inostranstvo potrošeno je 49.746 eura.

Hiljade eura za zvanične putne i telefonske troškove

Na osnovu dobijenih podataka, vidi se da je 35.000 eura utrošeno samo na gorivo za automobil premijera Haradinaja i njegovog osoblja. Takođe, za smještaj tokom putovanja ukupno je potrošeno 15.105 eura. Troškovi mobilnih telefona koštali su Kancelariju premijera 14.575 eura, uključujući i tri zamjenika premijera - Limaja, Hoxhaja i Jevtića, dok je 2.577 eura vrijednost troškova fiksne telefonije.

Troškovi u inostranstvu, u skladu sa dokumentom koji je dobio list Zëri - iznose 11.986 eura.

Samo smještaj u zemlji, uključujući konferencije i akademije, iznosi 3.364 eura. Pokazalo se da je Premijer, zajedno sa svojim osobljem i tri zamjenika - "štediša" kada su u pitanju putovanja unutar zemlje, za koja su potrošili samo 403 eura.

Ovo pitanje je u parlamentu postavila nekadašnja članica Odbora za budžet i finansije, Shqipe Pantina. Pantina je u izjavi za "Zëri" rekla da je poslala Premijeru pitanje o preciznim informacijama o organizovanim radionicama u inostranstvu - gdje su nastali troškovi za plate, hranu i smještaj, ali kaže da nije naišla na spremnost Vlade.

"Pokrenula sam pitanje nepotrebnog trošenja na sjednici u Skupštini, kao i slanjem poslaničkog pitanja Premijeru, u vezi sa organizacijom radionica u inostranstvu, nepotrebnim troškovima za smještaj, hranu, ali nisam videla spremnost Premijera da riješi ovo pitanje," rekla je bivša članica Odbora za budžet i finansije.

Prema njenim riječima, ova vlada i dalje nepotrebno troši javni novac.

"I ova vlada nastavlja da troši javni novac bez ikakve potrebe, ovi troškovi su nepotrebni i nerazumni i ne izgleda da imaju plan da uštede javni novac, kako bi se on uložio u projekte od kojih će imati koristi građani, ali i zemlja uopšte," dodala je ona.

Vladini troškovi prelaze u luksuz

Način na koji vlada troši novac poreskih obveznika kritikuju oni koji pažljivo prate transparentnost i odgovornost institucija.

Fidan Kalaja, iz kosovskog centra za borbu protiv korupcije "KUND16", u izjavi za Zëri se pozvao na odluku iz 2015. godine, u vrijeme kada je premijer Haradinaj bio zadužen za Alijansu za budućnost Kosova, i kada je tražio da se smanji potrošnja u kabinetu.

"U 2014., tokom procesa usvajanja budžeta za 2015. godinu, Parlamentarna grupa Alijanse za budućnost Kosova - AAK - u to vrijeme je predložila amandman na zakon o budžetu, kao uslov da ova poslanička grupa glasa. Taj amandman je predvideo da plate u javnom sektoru porastu za 25% i da se počne sa sprovođenjem kolektivnog pregovaranja. Formula za to je tada, prema ovoj grupi - bila da se smanje troškovi tadašnjeg kabineta," rekao je Kalaja za Zëri.

Kalaja kaže da samo zvanični troškovi ručkova premašuju koncept luksuza. "Jednostavnim proračunom, procjenjuje se da se troši oko 24.000 eura mjesečno."

"U zemlji kao što je Kosovo, gdje oko 22% građana živi sa manje od 2 eura dnevno, u kojoj stopa nezaposlenosti prelazi cifru od preko 30%, gdje se vidi nejednakost, gdje rastu kriminal i korupcija, gdje, govoreći o zdravstvu, imamo zarazu neizliječivim virusima, a obrazovni sistem proizvodi neobrazovane, može se zaključiti da ovi troškovi prelaze koncept luksuza," rekao je dalje.

Prema njegovoj procjeni, sa 135.000 eura mogao bi da se obezbjedi smještaj za oko 13 porodica koje žive u ekstremnim uslovima, a u trajanju od šest mjeseci:

"Premijer će odgovoriti da 'njegovi ljudi' ne mogu da rade na Kosovu, a da ne budu hranjeni sa oko 24.000 eura mjesečno. Ali sa 135.000 eura biće moguće da se u trajanju od šest mjeseci obezbjedi smještaj za oko 13 kosovskih porodica koje još uvijek žive u ekstremnim uslovima, bili bi u stanju da obezbjede oporavak onima kojima je potrebna zdravstvena briga ili koji imaju beskrajne probleme, a premijer Haradinaj mogao bi da pogleda kroz prozor."

Troškovi Kabineta premijera za zvanične ručkove ne opravdavaju ni posmatrači koji blisko prate njegov rad.

Florent Ispahija, iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI), u pisanom odgovoru za Zëri je rekao da, ako pogledamo rad koji vlada obavlja u ovih šest mjeseci i rezultate koje su postigle ove institucije, vjerovatno je da su takvi troškovi nerazumni.

"Jednostavnom računicom, na osnovu ovog što ste zvanično dobili iz Kancelarije premijera, ispada da je za više od 180 dana rada ova kancelarija svakog dana potrošila više od 730 eura, za šta smatramo da je velika suma, što opterećuje kosovski mali budžet. Realno, ako pogledamo obavljeni posao od strane Vlade u ovih šest mjeseci i rezultate koje je ova vlada do sada postigla, oni nisu opravdali tako visoke troškove," kaže se u odgovoru iz KDI.

Ispahija kaže da bi vlada trebalo da smanji troškove, ali i da smanji broj ministarstava, zamjenika ministara i savjetnika.

"Naša vlada bi trebalo da se fokusira na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i drugih oblika zloupotrebe javnog novca, kao i na smanjenje velikog broja zvaničnika koji rade tamo. Vlada, pored toga što bi trebalo da smanji troškove, takođe bi trebalo da smanji broj ministarstava, zamjenika ministara i njihovih savjetnika," rekao je on.

Kritika za troškove Kancelarije premijera

Ovakvi troškovi vide se kao ogromni, smatraju čak i poznavaoci ekonomskih okolnosti.

Lulzim Beqiri, poznati ekonomista, rekao je da su ti troškovi ogromni u poređenju sa socijalnom situacijom u zemlji.

"Trošenje javnog novca na Kosovu je van kontrole i izvještaji da je Vlada od septembra 2017. godine do marta 2018. potrošila ni manje ni više nego 134.622 eura samo za zvanične večere je enorman trošak kada uzmemo u obzir situaciju u zemlji, sa preko 30 odsto nezaposlenosti, osjetljivom ekonomijom i preko 270.000 građana na socijalnoj pomoći," rekao je Beqiri.

Pored troškova Kancelarije premijera, premijer Ramush Haradinaj nije pokazao "saosjećanje" ni sa budžetskim rezervama države. Za samo tri mjeseca ukupno je potrošeno više od 2.000.000 eura od 4.800.000 - predviđenog iznosa državnih rezervi za ovu godinu.