Direktor KIPRED-a

Lulëzim Peci, direktor KIPRED-a, kaže da ono što se dogodilo prekjuče kada je na Kosovu uhapšeno i Turskoj izručeno šest Gulenista predstavlja veliku crnu mrlju za državu. To je svrstavanje uz Erdoganov režim, a protiv duha demokratskih država.

On je čak situaciju, u kojoj šefovi države kažu da ne znaju ništa o hapšenju šestorice turskih građana odjednom - nazvao vrstom prevrata. Peci je, govoreći o tome za "Intervju Ekspress" na KTV, rekao da "samo dvoje ljudi u državi - predsjednik ili premijer, mogu da imaju mandat u ovom slučaju".

"Takve akcije ne mogu da se dogode bez znanja državnih lidera," rekao je Peci, komentarišući izjave lidera.

"Najsmješnija izjava koja može da se čuje. Oni su bili potpuno svijesni i sa takvim izjavama ne mogu da pobjegnu od odgovornosti," rekao je Peci.

Govorio je u emisiji i o dvojici visokih zvaničnika, ministru unutrašnjih poslova Flamuru Sefaju i direktoru KIA-e Dritonu Gashiju.

"Smjene su učinjene da sakriju istinu. Sefaj i Gashi su kolateralna šteta u ovom postupku. Uprkos tome što su razriješeni, oni su odgovorni za posao koji su uradili sve dok su na ovim funkcijama i zbog toga jesu predmet istrage kako bi se pronašla istina," rekao je Peci.

Peci je predložio formiranje istražne komisije od strane Skupštine, a pod vođstvom opozicije.

"Ako je potrebno, takođe treba tražiti pomoć iz vana kako bi se slučaj u potpunosti rasvjetlio. Time se stvaraju uslovi da se razjasne stavovi predsjednika i premijera zemlje. Svako ko je dao naređenje trebalo bi da bude otpušten," rekao je Peci.

Peci je kritikovao opoziciju, posebno LDK, koja je tražila izbore.

"Najveći apsurd je u ovom trenutku tražiti nove izbore. Novi izbori će ovu vladu osloboditi od odgovornosti za ovaj slučaj. Nadam se da će opozicija shvatiti da izbori nisu rješenje, ali ono što treba da traže jeste istina o ovom slučaju," rekao je Peci.

Peci je rekao da je u međunarodnom smislu Kosovo ozbiljno prekršilo Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

"Što se tiče domaćih zakona, ni slovo A pravnog okvira nije poštovano. To je bio tajni, zabranjeni čin kosovskih institucija u saradnji sa turskim institucijama," rekao je Peci.

Prema njegovim riječima, Kosovo je time signalizovalo da ne pripada savezu zapadnog svijeta, već autokratskoj državi:

"Signal koji je usklađen sa režimom Erdogana."

Akcija na sjeveru, spektakl za prioritizaciju osnivanja Asocijacije

Peci je takođe komentarisao akciju Policije Kosova na sjeveru zemlje u ponedjeljak. Prema njegovim riječima, radi se o pripremljenom scenariju, provokaciji koju je pripremio Beograd i reakciji koju je pripremila Priština.

"Slično ruskom vozu. Alfa i omega ovog spektakla je Asocijacija opština sa srpskom većinom. Ovaj spektakl trebalo je da uslijedi zato što su postojale unutrašnje kontradikcije za uspostavljanje Asocijacije. Čuli smo i Premijera koji kaže da Asocijacija nije njegov prioritet. A kako bi postala prioritet - priređeno je hapšenje," rekao je Peci u "Ekspres" na KTV-u.

Peci kaže da ova akcija ni na koji način nije poslužila Kosovu.

"Svojim akcijama u Prištini, Policija Kosova je pokazala da ona nije policija demokratske države. Korišćena je disproporcionalna sila i slika nije bila dobra za našu zemlju," rekao je on.

Kada je u pitanju protjerivanje ruskih diplomata na Kosovu, Peci je rekao da Kosovo nema moć za njihovu deportaciju, jer oni nisu akreditovani u Ministarstvu spoljnih poslova Kosova, već u UNMIK-u, kao i kancelarijima za vezu koje ne priznaju državu Kosovo.

Kossev.info/GazetaExpress