Nakon zahtjeva poslanika Naita Hasanija

Komsiija za zakonodavstvo vratila je Predsjedništvu Skupštine zahtjev poslanika Naita Hasanija da se na parlamentarnu raspravu uvrsti Zakon o Specijalnom sudu. Članovi ove komisije su ocjenili da na osnovu Pravilnika o radu Skupštine, Predsjedništvo može da na sjednicu proslijedi zahtjev šest poslanika u vezi sa skupštinskom raspravom na bilo koju temu.

Poslanik parlamentarne grupe Demokratske Partije Kosova (PDK) Nait Hasani predložio je početkom marta da se na skupštinsko zasjedanje uvrsti rasprava o Zakonu o Specijalnom sudu, da se o njemu ponovo raspravlja, kako bi bio proširen. On smatra da je neophodno istražiti ne samo potencijalne zločini bivše OVK, već svih strana koje su učestvovale u sukubu na Kosovu.

Hasani je ovaj zahtjev proslijedio Predsjedništvu, koje je nakon razmatranja odlučilo da ovo pitanje delegira Komisija za zakonodavstvo kako bi bilo jasnije, da li je u ovom slučaju zatražena samo rasprava ili i inicijativa za izmjenu i dopunu zakona.

Predsjednica Komisije za zakonodavstvo Albulena Haxhiu je rekla da je povodom ovog pitanja bilo nejasnoća pošto se zahtjev za skupštinsku raspravu ne šalje niti jednoj komisiji.

"Nije praksa da se zahtjevi za debatu proslijeđuju Komisiji za zakonodavstvo ili drugim komisijama. Međutim, u ovom slučaju bilo je nejasnoća iz Predsjedništva Skupštine da li se traži samo debata u kosovskoj Skupštini o Specijalnom sudu ili zakonodavna inicijativa u vezi sa ovim pitanjem", rekla je Haxhiu.

Poslanica PDK Selvije Halimi smatra da bi komisija u ovom slučaju trebalo da postupi prema pravilniku i da se na plenarnoj sjednici odluči o daljim koracima, da li će ovaj zahtjev ostati samo na raspravili ili će biti pokrenuta pravna inicijativa za izmjenu i dopunu zakona.

"Na osnovu dokumentacije koju su predali poslanici, vidi se da oni traže parlamentarnu raspravu u skupštini o određenom pitanju. Nemamo neki drugi dokument osim povod za debatu, mislim da zahtjev treba da se vrati u Predsjedništvo Skupštine i pošto ovaj zahtjev ispunjava kriterijume. Prema pravilniku skupštinska debata je dozvoljena", istakla je Halimi.

Šef opozicione poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Pal Lekaj zatražio je da se ovaj zahtjev vrati predsjedništvu kako bi ga ono kasnije uvrstilo na neku od narednih sjednica.

"Ja mislim da ovaj slučaj treba da ide malo dalje jer, mi smo jasno rekli da smo protiv usvajanja Specijalizovanih vijeća jer su monoetnički zasnovana, i u tom smislu, bez gubljenja vremena zahtjev treba da pošaljemo danas u Predsjedništvo i da predsjedništvo odluči da li će se na narednoj sjednici u četvrtak ili u petak održati rasprava, i da se preduzme inicijativa koja bi mogla da dovede do dopune i izmjene ovog zakona", poručio je Lekaj.

Zahtev poslanika Hasanija za izmjenu Zakona o Specijalnom sudu došao je na zahtjev porodica žrtava i veterana OVK. Plenarnu sjednicu održanu 2. marta negodovanjem su iz skupštinske galerije pratili su predstavnici Udruženja boraca rata na Kosovu koji su zatražili da se ovaj zahtjev što prije uvrsti na dnevni red.