Nakon ispunjenja svih obaveza

Vlada Kosova proslijediće naredne nedjelje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom parlamentu na ratifikaciju.

Očekuje se da će najkontroverzniji sporazum do sada biti predmet ratifikacije od strane poslanika, uprkos protivljenju opozicije i jednog broja poslanika iz vladajućih stranaka.

Da će sporazum biti prosleđen parlamentu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa portparol Vlade, Faton Abduallahu.

On je rekao da su Premijer i Vlada ispunili sve obaveze, kako u proceduralnim aspektima, tako i u profesionalnim, a kako bi demarkacija bila proslijeđena Skupštini.

"Vjerujemo kao vlada, a s obzirom na sve okolnosti, da je to volja stranaka u koaliciji i da će im to dati pravo da završe pitanje razgraničenja u Skupštini uskoro, ne kroz nekoliko nedjelja, već kroz nekoliko dana, ili naredne nedjelje," rekao je Abdullahu.  
Zbog tenzija i nedostatka glasova u skupštini za ratifikaciju demarkacije, premijer Mustafe proveo je ove dane u Briselu, kada je, između ostalog, pozvao Evropsku uniju da obustavi ratifikaciju razgraničenja u naredne dvije godine.

Ovom suspenzijom on je zatražio i da se u naredne dvije godine Kosovu ukinu vize, pod uslovom da demarkacija bude ratifikovana nakon isteka tog perioda.

Takođe, Demokratska partija Kosova kao najveća stranka i dio vladajuće koalicije, zatražila je da premijer Mustafa proslijedi sporazum parlamentu i da se, u zavisnosti od toga, da li će biti ratifikovana, ili će ratifikacija biti neuspješna, odluči potom da li će zemlja ići na izbore.

U međuvremenu je postalo jasno da će opozicija postojeću demarkaciju osporiti. Kako smatraju opozicione partije, proces obilježavanja granice sa Crnom Gorom mora da se vrati na nultu tačku, jer sadašnji sporazum, kako opozicija tvrdi, dovodi do gubitka teritorije Kosova u rasponu od osam hiljada hektara.

Stav protiv sadašnjeg sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom izrazio je i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj, u svom prvom nastupu pred građanima, a po povratku iz Francuske, gdje je u pritvoru proveo gotovo četiri mjeseca.

"Kažemo vam, nećemo vam dati, i nećete više dobijati od Albanaca. Kada kažem da je granica Čakor, to je na Kuli, da li znate koliko malo tražim? Da li znate koliko nam je albanske zemlje uzela Crna Gora za ovih 100 godina? Kosovo nema zemlju za poklanjanje", rekao je Haradinaj.

Priština i Podgorica potpisale su sporazum o demarkaciji granice u avgustu 2015, uz međunarodno prisustvo. Ovaj sporazum je kasnije pretvoren u uslov koji je EU postavila za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Ratifikacija sporazuma povučena je sa glasanja u Skupštini 1. septembra prošle godine, nakon napete bezbjednosne situacije i nedostatka glasova za ratifikaciju.

Sada se očekuje da po drugi put vladajuća koalicija ratifikuje ovaj sporazum, što zahtjeva 80 glasova poslanika.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država, Hoyt Yee zatražio je nedavno najbrži proces izglasavanja demarkacije u Skupštini.

Međutim, Brisel je insistirao da se sporazum što je prije moguće ratifikuje u parlamentu.

Kossev.info/KlanKosova